Η Ιστορία της Μπύρας στην Ελλάδα

Posted by at 13 July, at 13 : 50 PM Print

GREEK PRODUCTS Της Τζίνας Καλλίτση

Μαζί με τη βασιλεία και τον Όθωνα, η Ελλάδα, ένα κράτος σε νηπιακό στάδιο και ταχέως αναπτυσσόμενο, αποκτά και τους πρώτους μετανάστες της. Πολλοί Βαυαροί -κυρίως αξιωματικοί του στρατού-ακολουθούν τον Όθωνα στην Αθήνα, απολαμβάνοντας, όπως είναι λογικό, ιδιαίτερα προνόμια.

Το 1840 ιδρύθηκε στην Αθήνα το πρώτο χειροκίνητο ζυθοποιείο για χάρη των Γερμανών που υπηρετούσαν στον ελληνικό στρατό. Κατά την περίοδο 1840 –1850 ακολούθησαν κι άλλα ζυθοποιεία από Βαυαρούς όπως ήταν Melcher, ο Fischer, ο Waweck και ο Seel. Δε γνωρίζουμε πότε ακριβώς και που ξεκίνησε ο καθένας από αυτούς την επαγγελματική του δραστηριότητα.

Ειδικότερα ο Ιωάννης Γεωργ. Φίξ, ήρθε στην Ελλάδα το 1850 σε ηλικία 18ετών προκειμένου να επισκεφθεί τον πατέρα του Γεώργιο Ιωάν. Φίξ ο οποίος ήταν μεταλλειολόγος στο επάγγελμα και ήρθε στην Ελλάδα το 1835 βάσει της συνθήκης του 1834 μεταξύ Ελλάδος και Βαυαρίας και εργάστηκε στα μεταλλεία της Κύμης και του Λαυρίου.

Ο Ιωάννης Φιξ ταξιδεύει στην Ελλάδα για να βρει τον πατέρα του, αλλά δεν προλαβαίνει. Στη Μαγκουφάνα, την σημερινή Πεύκη, σε ένα επεισόδιο, ο Βαυαρός αξιωματικός-πατέρας του Ιωάννη θα πέσει νεκρός από δυο πιστολιές. Ο Ιωάννης, παραδόξως, αποφασίζει να μείνει στη χώρα. Καταρχήν προσελήφθη και εργάσθηκε ως οικονόμος του οίκου και συντηρητής των ανακτόρων του βασιλιά Όθωνα (υπάλληλος στον ανακτορικό κήπο του βασιλέως). Μετά την εκθρόνιση του Όθωνα, το 1862, ο Ιωάννης Γεωργ. Φίξ εργάστηκε στο ζυθοποιείο του Melcher. Στο ζυθοποιείο αυτό έμαθε την τέχνη της ζυθοποιίας. Το 1866 μετά τον θάνατο του Mέλχερ αγόρασε το ζυθοποιείο του από τους κληρονόμους του. Στο μεταξύ, κατά την εποχή εκείνη, εκτός αυτού του ζυθοποιείου υπήρχαν και άλλα γερμανικά ζυθοποιία στην Αθήνα, όπως του Φίσερ (Fischer) στα Πατήσια, του Όσκαρ Κλάιν (Oskar Klein) παρά την στάση Λεβείδου πλησίον του Αγίου Λουκά, του Βάβεκ (Waweck) και του Ζέλ (Seel).

Αυτούς αργότερα μιμήθηκαν διάφοροι Έλληνες όπως καταρχήν ο Ζακυνθινός Λορέντζος Μάμος, ο οποίος ίδρυσε το πρώτο ελληνικής ιδιοκτησίας ζυθοποιείο – ζυθοπωλείο στην Ελλάδα (Πάτρα) το 1876. Στη συνέχεια ακολούθησαν τα ζυθοποιεία – ζυθοπωλεία των Κωστή και Δαμιανού, στην Αθήνα καθώς και αυτό του Στυλιανού Τσοκαρόπουλου στο Νέο Φάληρο.

ΜΠΥΡΑ ΦΙΞ

GREEK PRODUCTS ,

Related Posts

Comments are closed.