ΑΔΙΑΚΡΙΤΩΣ – Ιούνιος 2016

Posted by at 20 June, at 15 : 42 PM Print

Η πρόταση του EFSF για την ελάφρυνση του Χρέους…

Να πούμε μερικά πράγματα πιο απλά, για να μπορέσουν οι φίλοι και αναγνώστες μας να καταλάβουν, τι ακριβώς συμβαίνει με την Ελληνική οικονομία, στο πλαίσιο των Γιούρογκρουπ και των σχετικών επαφών της Ελληνικής Κυβέρνησης με τους πιστωτές μας…
Όπως αναφέρει και το NEWPOST στην έγκριτη ιστοσελίδα του, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το εγκυρότατο δίκτυο Dow Jones Newswire, ο EFSF προτείνει την πενταετή επέκταση της ωρίμανσης των Ελληνικών δανείων. Συγχρόνως υπογραμμίζει, ότι δεν τίθεται θέμα ονομαστικού κουρέματος του Ελληνικού χρέους.
Ειδικότερα, η ευρωπαϊκή πρόταση για το ελληνικό χρέος, σύμφωνα με το οικονομικό πρακτορείο Dow Jones Newswire, εκτός από την ωρίμανση των δανείων προς τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) που συμμετέχει στο Κουαρτέτο, περιλαμβάνει επίσης την επιβολή πλαφόν 2% στο επιτόκιο των δανείων της Ελλάδας προς το EFSF έως το 2050.
Ακόμη προτείνει οι Κεντρικές Τράπεζες της Ευρωζώνης να επιστρέψουν κέρδη ύψους 8 δισ. ευρώ από τα ελληνικά δάνεια στην Ελλάδα και να περιοριστούν στο 1% του ΑΕΠ έως το 2050, οι αποπληρωμές δανείων στον EFSF.
Ωστόσο, όπως μεταδίδει το Reuters, σε δημοσίευμά του, για το τελευταίο Eurogroup, το ΔΝΤ προσήλθε αμετακίνητο στη θέση του για τα μέτρα – κάβα (ο γνωστός κόφτης).
Έτσι λοιπόν περιμένουμε στο επόμενο Γιούρογκρούπ, οι δανειστές μας να παρουσιάσουν 2 εκθέσεις για το ζήτημα του Ελληνικού χρέους. Μια του ΔΝΤ και μια των Ευρωπαϊκών Θεσμών.
Ευτύχιος: Ο Θεούλης να βάλει το χεράκι του!…

 

Ποια είναι τα σχέδια της κυβέρνησης…

Σερφάροντας στα Ελληνικά μέσα ενημέρωσης, μπορώ να σας περιγράψω, σκέψεις των κυβερνώντων, τουλάχιστον αυτές τις μέρες του Μάϊου, σχετικά με τα σχέδια επί χάρτου που έχουν τεθεί…
Όσον αφορά το χρέος…
Σήμερα ισχύει η συμφωνία του περασμένου Ιουλίου για την αναδιάρθρωση του χρέους μέχρι το 2022. Μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης η κυβέρνηση προτίθεται να ζητήσει, να γίνει η συζήτηση για το μακροπρόθεσμο χρέος, δηλαδή μέχρι περίπου το 2050, ούτως ώστε οι δόσεις να είναι εύκολο πλέον να πληρώνονται με πολύ λιγότερα χρήματα το χρόνο, τα οποία θα μπορεί το Ελληνικό κράτος να βρίσκει από τις αγορές, με αναχρηματοδότηση, που θα έχει ακόμα φθηνότερο επιτόκιο. Παράλληλα θα μπορεί το Ελληνικό κράτος να μπει στο περίφημο πρόγραμμα του Ντράγκι, το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, το λεγόμενο PSPP, πράγμα που θα βοηθήσει πολύ τη χρήση των Ελληνικών ομολόγων!
Όσον αφορά τη χρηματοδότηση της Ελληνικής οικονομίας…
Η Ελληνική κυβέρνηση, είναι φυσικό, να ζητήσει την άμεση επιστροφή του waiver, δηλαδή τη δυνατότητα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) να δίνει χρήματα στο Ελληνικό Δημόσιο, με ενέχυρο Ελληνικά Ομόλογα, και όχι μέσω του ELA, όπως δανειζόταν τα τελευταία 2 χρόνια σχεδόν. . Ήδη τη Μεγάλη Τρίτη η ΕΚΤ αγόρασε τίτλους 2,5 δισ. ευρώ από τις ελληνικές τράπεζες, σε τιμή ελαφρώς υψηλότερη της τιμής κτήσης, με αποτέλεσμα οι τράπεζες να καταγράψουν λογιστικά κέρδη. Παράλληλα η πληρωμή των 5,7 δις που χρωστάει το κράτος στους ιδιώτες και τους οργανισμούς θα ρίξει άμεσα «ζεστό» χρήμα στην αγορά και την πραγματική οικονομία…
Όσον αφορά το πρόγραμμα Γιούγκερ…
Ήδη η Ελλάδα έχει παρουσιάσει κατάλογο με 42 έργα προς χρηματοδότηση στην Ευρωπαϊκή Πύλη Επενδυτικών Έργων, το ύψος των οποίων φτάνει τα 5,6 δισ. ευρώ. Η πρώτη συμφωνία χρηματοδότησης υπογράφηκε την τελευταία εβδομάδα του Απριλίου από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για έργο της Creta Farms. Η προώθηση αυτών των επενδύσεων, εκ των οποίων οι 18 είναι ιδιωτικές, θα βοηθήσει να αναπληρωθούν χαμένα κεφάλαια της τελευταίας 6ετίας και φυσικά θα μειώσει κάθετα την ανεργία.
Όσον αφορά τον τουρισμό…
Με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης η περίοδος αβεβαιότητος για την Ελλάδα κλείνει.
Παράλληλα όλες οι ενδείξεις παραπέμπουν σε νέο ρεκόρ αφίξεων κατά την φετινή χρονιά. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣΕΤΕ οι αφίξεις ξένων τουριστών στα κύρια αεροδρόμια της χώρας με πτήσεις τσάρτερ αυξήθηκαν κατά 8,2%, σε ετήσια βάση, στο πρώτο τρίμηνο του 2016. Σημαντική άνοδο εμφάνισε τον Μάρτιο ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών του ΙΟΒΕ για «Ξενοδοχεία-Εστιατόρια-Τουριστικά Πρακτορεία», ενώ πολύ θετικά διαγράφονται τα νέα από το «μέτωπο» της Ρωσίας, από την οποία οι αφίξεις εκτιμάται ότι θα προσεγγίσουν το 1 εκατομμύριο. Ήδη οι θεωρήσεις βίζας για το α’ εξάμηνο σημειώνουν αύξηση 30% σε σχέση με πέρσι. Οι «μεγάλοι» tour operators TUI και Thomas Cook αναμένεται να φέρουν 20% περισσότερους τουρίστες σε σχέση με πέρυσι, ενώ ιδιαίτερα θετικά είναι τα μηνύματα και από τις άλλες αγορές του εξωτερικού.
Υπάρχουν βέβαια και άλλοι τομείς, που ίσως σχεδιάστηκαν ή σχεδιάζονται, όπως οι ξένες επενδύσεις, το πρόγραμμα ΕΣΠΑ, οι αποκρατικοποιήσεις, ο εκσυγχρονισμός του Κράτους, η αποκατάσταση της δημοσιονομικής. Βιωσιμότητας κλπ.…
Γι’ αυτούς ακριβώς τους λόγους, εκεί που θα μετρηθεί πραγματικά ο Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι το πώς και πότε θα εφαρμόσει, τα παραπάνω προγράμματα, που η κυβέρνησή του έφτιαξε, αλλά και πως θα διασφαλίσει τη γνωστή διαφθορά, που κατατρέχει αυτή τη χώρα. Εκεί θα μετρηθεί και εκεί θα βαθμολογηθεί από τον Έλληνα πολίτη, πιστεύω…
Ευτύχιος: Μέχρι τώρα, με πολλή μαεστρία γύρισε τη Κυβέρνησή του… όοολο δεξιά, αν με την ίδια μαεστρία γυρίσει προς τα εκεί και την οικονομία… θα μας αφήσει … κάγκελο… ο άνθρωπος!

uncategorized

Related Posts

Comments are closed.