Ένας πρόδροµος του σηµερινού Estiator πριν 76 χρόνια!

Posted by at 21 February, at 21 : 33 PM Print

Μια αναπάντεχη έκπληξη

Σε πολλές περιπτώσεις τα τελευταία 29 χρόνια είχαµε µε υπερηφάνεια σηµειώσει στις σελίδες µας ότι το περιοδικό µας Estiator ήταν το πρώτο και το µοναδικό έντυπο που εξεδόθη για τους οµογενείς εστιάτορες.

Κάναµε µεγάλο λάθος… Δεν µπορούµε πλέον να διεκδικούµε αυτούς τους τιµητικούς τίτλους της πρωτιάς για τον απλούστατο λόγο ότι πριν 76 χρόνια, τον Σεπτέµβριο του 1939 έκαµε την εµφάνισή του ένα άλλο περιοδικό µε τον ίδιο τίτλο.

Δοκιµάσαµε µεγάλη έκπληξη όταν το ανακαλύψαµε τελευταίως. Μία κυρία από το Rochester N.Y έφερε στο γραφείο µας το υπ’ αριθµό 9 τεύχος του περιοδικού THE ESTIATOR, το εξώφυλλο του οποίου εικονίζεται στο δικό µας εξώφυλλο. Η κυρία που είχε την καλοσύνη να µας το φέρει διότι, όπως είπε, µπορεί να µας ενδιαφέρει, βρήκε αυτό το τεύχος του Μαΐου 1940 όταν καθάριζε χαρτιά στο σπίτι µιας θείας της που είχε πεθάνει και της οποίας ο σύζυγος ήταν εστιάτορας.

Ήταν πράγµατι µεγάλη έκπληξη και µε µεγαλύτερη περιέργεια το φυλλοµετρήσαµε για να δούµε τί θέµατα εκάλυπτε, ποια ήταν τα προβλήµατα και τα ενδιαφέροντα των οµογενών εστιατόρων πριν τρία τέταρτα του αιώνα.

Είµαστε βέβαιοι ότι και οι αναγνώστες του περιοδικού µας θα έχουν την περιέργεια να πληροφορηθούν περισσότερα για τους πρωτοπόρους εκείνους συναδέλφους τους που έθεσαν τα θεµέλια του προσανατολισµού που οδήγησε χιλιάδες οµογενείς στην επιτυχία και στην ευηµερία.

Στο εξώφυλλο του περιοδικού εκείνου εικονίζεται το κτίριο του ελληνικού περιπτέρου στην Διεθνή Έκθεση Ν. Υόρκης του 1939 ενώ µε άρθρο στα αγγλικά επικρίνεται δριµύτατα η Κυβέρνηση Μεταξά διότι για λόγους οικονοµίας και τους φόβους εισβολής των Ιταλών, η Ελλάδα δεν έλαβε µέρος, πράγµα που θα στοίχιζε $8.000, την στιγµή που το ένα τρίτο του ετήσιου εθνικού εισοδήµατος της Ελλάδος, κοντά στα $20.000.000 προέρχεται από την Αµερική, όπως σηµειώνεται.

Το κύριο άρθρο που δηµοσιεύεται επίσης στα αγγλικά, στην τρίτη από τις 32 σελίδες του, ο διευθυντής Ηλίας Λ. Τζανετής τονίζει αυτό που γράψαµε και εµείς, ότι πρόκειται για το “µοναδικό” περιοδικό του είδους του. Στο ίδιο άρθρο τονίζεται η αγοραστική δύναµη των 55.000 ελληνοαµερικανικών επιχειρήσεων εστιατορίων, παντοπωλείων, ζαχαροπλαστείων και άλλων επιχειρήσεων του κλάδου υπολογίζονταν ότι η αγοραστική δύναµη όλων µαζί έφθανε τα $50.000.000 τον µήνα.

Ένα άλλο άρθρο αναφερόταν στο ενδεχόµενο ιταλικής επιθέσεως κατά της Ελλάδος, αποκλείοντας κάτι τέτοιο διότι “οι Ιταλοί δεν θα θυσιάσουν την νεολαία τους για να δουν την ωραία χώρα τους σε ερείπια µόνο και µόνο διότι ο επιφανής Ντούτσε, ένας πρώην άθεος σοσιαλοκοµουνιστής αναρχικός άλλαξε γνώµη και όνειρα θέλοντας να στεφθεί σαν Καίσαρας µιας φανταστικής Ρωµαϊκής Αυτοκρατορίας”.

Ειδική στήλη για θέµατα που αφορούσαν την νοµοθεσία για εστιατόρια διατηρούσε ο αείµνηστος, διακεκριµένος δικηγόρος Peter T. Kourides ο οποίος ήταν νοµικός σύµβουλος της Αρχιεπισκοπής επί ιεραρχίας Αθηναγόρα, Μιχαήλ και Ιακώβου, παυθείς µε τον ερχοµό του Σπυρίδωνος.

Με τον τίτλο “Νέες εκδόσεις” The Estiator ανέφερε το περιοδικό Hellenic Spectator που εξεδόθη στα αγγλικά στην Ουάσιγκτον από τον Κωνσταντίνο Πούλο. Μεταξύ των συνεργατών του περιοδικού αυτού αναφέρεται ο Θεόδωρος Γιαννακούλης. Στην ίδια στήλη σηµειώνεται η έκδοση ενός άλλου περιοδικού, της Pnyx που κυκλοφόρησε στο Σικάγο από τον Πήτερ Μαντζώρο.

Σε άλλη σελίδα, µε τίτλο ο “Εθνικός Κήρυξ” το παλαιό περιοδικό γράφει ότι η εφηµερίδα που “επί σειρά ετών υπήρξε το ίνδαλµα και πηγή εµπνεύσεων ωραίων αγώνων του όγκου των φιλελεύθερων Ελλήνων της Αµερικής περιήλθεν εσχάτως εις την κατοχήν πλουσίων Ελλήνων εφοπλιστών, οι οποίοι ταυτοχρόνως άνθρωποι ανωτάτης µορφώσεως µε φιλελεύθερα δηµοκρατικά αισθήµατα”.

Επρόκειτο για τους Νίκο Μαυρή και τον Βάσο Βλαβιανό, τον δεύτερο διαδέχθη σαν ιδιοκτήτης ο Μπάµπης Μαρκέτος, υπό τον οποίο υπηρέτησε την εφηµερίδα ο εκδότης µας Παναγιώτης Μακριάς επί 16 χρόνια.

Ιδιοκτήτης του επίσης µηνιαίου δίγλωσσου THE ESTIATOR ήταν ο T. J. MacDonald. Τα γραφεία του βρισκόταν στην διεύθυνση 507 Fifth Ave. στο Μανχάτταν και η ετήσια συνδροµή στοίχιζε… $2.

Μεταξύ των διαφηµίσεων του περιοδικού ήταν η Hellenic Bank, πρόδροµος της Atlantic Bank ενώ στο οπισθόφυλλο, σελ. 32, ήταν διαφήµιση της µάρκας FORT LEE, KENTUKY STRAIGHT BOURBON του Οίκου Lekas & Drivas. Η εταιρία αυτή, όπως φαίνεται ήταν η πρώτη εισαγωγική εταιρία ελληνικών προϊόντων και είχε κρατηθεί στην ζωή µέχρι τα µέσα της δεκαετίας 1960.

Στο τεύχος του Μαΐου 1940 που έχοµε στα χέρια µας, δηµοσιεύεται περιγραφή της έβδοµης ετήσιας χοροεσπερίδας του συνδέσµου οµογενών εστιατόρων µε την ονοµασία “Quality Restaurant Association” του οποίου πρόεδρος ήταν ο Charles Manos από το N. Jersey. Το άρθρο αυτό, µε το σχετικό φωτογραφικό υλικό θα καταχωρίσουµε στην έκδοση του Μαρτίου. Στην σελίδα, που ακολουθεί αναδηµοσιεύουµε αποσπάσµατα στιγµιοτύπων από αυτή την χοροεσπερίδα.

Μας είναι άγνωστο αυτή την στιγµή για πόσο διάστηµα κρατήθηκε στην ζωή THE ESTIATOR, αλλά ερευνούµε το θέµα και θα επανέλθουµε µε περισσότερες πληροφορίες. Στο µεταξύ, παρακαλούµε τους αναγνώστες µας να συµβάλουν σε αυτό, δανείζοντάς µας τεύχη του περιοδικού αυτού αν έχουν κανένα.

HOME PAGE

Related Posts

Comments are closed.