Αποζημίωση και για το εναπομείναν τμήμα απαλλοτριωθέντος ακινήτου

Posted by at 20 June, at 15 : 15 PM Print

■ Γράφει η ΑΝΑΣΤΑΣΊΑ ΜΗΛΙΟΥ

ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΤΑΞΗ της παραγρ. 4 του άρθρου 13 του ν.2882/2001 (Κώδικας Αναγκαστικής Απαλλοτρίωσης), εάν απαλλοτριωθεί τµήµα του ακινήτου, µε αποτέλεσµα η αξία του τµήµατος που αποµένει στον ιδιοκτήτη να µειωθεί ή το τµήµα αυτό να γίνει άχρηστο για τη χρήση που προορίζεται, µε την απόφαση προσδιορισµού της αποζηµίωσης για το απαλλοτριούµενο τµήµα προσδιορίζεται και ιδιαίτερη αποζηµίωση για το τµήµα που αποµένει στον ιδιοκτήτη, η οποία καταβάλλεται µαζί µε την αποζηµίωση για το απαλλοτριούµενο.

Από τη διάταξη αυτή συνάγεται, ότι όταν καθορισθεί δικαστικά η οριστική αποζηµίωση για το αναγκαστικώς απαλλοτριούµενο τµήµα ακινήτου, είναι απαρά­δεκτη η, µε ιδιαίτερη αίτηση, επιδίωξη δικαστικού προσδιορισµού αποζηµιώσεως για την, από την απαλλοτρίωση, επερχόµενη µείωση της αξίας του αποµένοντος στον ιδιοκτήτη τµήµατος ή της αχρήστευσης του τµήµατος αυτού. Σκοπός της παραπάνω διάταξης, µε την οποία ορίζεται, ότι η παρεχόµενη στον ιδιοκτήτη απαλλοτριούµενου ακινήτου ιδιαίτερη αποζηµίωση καθορίζεται µε την ίδια απόφαση που καθορίζει την αποζηµίωση για το κτήµα που απαλλοτριώθηκε, είναι αφενός το να έχει εκείνος υπέρ του οποίου έγινε η απαλλοτρίωση σαφή αντίληψη της έκτασης των υποχρεώσεών του από αυτή και αφετέρου το να περατώνεται µε ταχύτητα η όλη διαδικασία της απαλλοτρίωσης και να εκκαθαρίζεται η κατάσταση που δηµιουργείται απ`αυτή, ώστε να συντελείται η απαλλοτρίωση µε την καταβολή ή την παρακατάθεση της αποζηµίωσης και να µη τίθεται σε αµφιβολία µε την προβολή νέων αξιώσεων.

Το αρθ. 1 του Πρώτου Πρόσθετου Πρωτοκόλλου της ΕΣΔΑ ορίζει ότι κάθε φυσικό ή νοµικό πρόσωπο δικαιούται σεβασµού της περιουσίας του και κανένας δεν µπορεί να στερηθεί της περιουσίας του παρά µόνο για λόγους δηµόσιας ωφέλειας και υπό τους όρους που προβλέπονται από τον νόµο και τις γενικές αρχές του διεθνούς δικαίου.

Με την διάταξη αυτή προστατεύονται τα ενοχικά περιουσιακά δικαιώµατα του προσώπου όπως και το δικαίωµα αποζηµίωσης για την προσγενόµενη ζηµία στην περιουσία του. Έλλειψη δε σεβασµού της περιουσίας του στην περίπτωση αυτή υπάρχει κι όταν η συνεπεία του λόγου της αποζηµίωσης µείωση της περιουσιακής δυναµικότητας του προσώπου δεν αποκαθίσταται πλήρως.

Συνεπώς στην περίπτωση που λόγω απαλλοτρίωσης µέρους του ακινήτου το αποµένον τµήµα αυτού που εξακολουθεί να αποτελεί στοιχείο της περιουσίας του ιδιοκτήτου, υφίσταται σηµαντική υποτίµηση της αξίας του ή καθίσταται άχρηστο για την χρήση που προοριζόταν, το αναγνωριζόµενο δικαίωµα αποζηµίωσης ικανοποιείται πλήρως και εντεύθεν διασφαλίζεται ο σεβασµός στην περιουσία του ιδιοκτήτου όταν η αποζηµίωση καλύπτει και εκείνη που επήλθε από την απότµηση και την εκτέλεση του έργου για το οποίο κηρύχθηκε η απαλλοτρίωση του µέρους του ακινήτου. Διότι άλλως το παραµένον στον ιδιοκτήτη µέρος του ακινήτου και εποµένως η περιουσία του θα παρέµενε χωρίς αποκατάσταση.

Η Αναστασία Χρ. Μήλιου είναι Δι­κηγόρος Παρ’ Εφέταις,
Τηλ.: 6945-028153 | E-mail: natmil@otenet.gr
www.legalaction.gr | facebook: Ανα­στασία Μήλιου

HOME PAGE

Related Posts

Comments are closed.