Γεγονότα-Ειδήσεις ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2024

Posted by at 21 April, at 10 : 31 AM Print

His Eminence Archbishop Elpidophoros of America, (Left) and Demetrios G. Logothetis and Pau-
lette Poulos (Far Right) present the Archbishop Iakovos Leadership 100 Award for Excellence to (L
to R) to Dr. Theodoros Teknos, Dr. Leonidas Platanias, Matina Kolokotronis, and General Andrew P.
Poppas, at Leadership 100 Grand Banquet.

Το Ετήσιο Συνέδριο της Ηγεσίας 100, πραγματοποιήθηκε τον Μάρτιο, στο ξενοδοχείο The Ritz-Carlton, στο Naples της Florida. Στην ομιλία του ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ελπιδοφόρος δήλωσε, μεταξύ άλλων: «Φυσικά, είμαι ευτυχής που βρίσκομαι πάλι εδώ στην ετήσια Διάσκεψη Ηγεσίας 100 – η τριακοστή τρίτη στα σαράντα χρόνια ιστορίας αυτού του οργανισμού. Πράγματι, θα πω ότι η Ελληνορθόδοξη Αρχιεπισκοπή της Αμερικής – όπως είναι σήμερα – θα ήταν αδιανόητη χωρίς την Ηγεσία 100». Ο κ. Λογοθέτης παρουσίασε ένα ειδικά προετοιμασμένο βίντεο βασισμένο στην έκθεση με τίτλο «Ηγεσία 100, 1984 έως 2024, 40 Χρόνια Φιλανθρωπικής Υπηρεσίας», που παρουσιάστηκε στο Εθνικό Μουσείο Ελληνικής Ιστορίας στο Σικάγο. Ο κ. Τζον Π. Κάλαμος, Πρόεδρος του Μουσείου και προβεβλημένο μέλος της Ηγεσίας 100, μίλησε για τον πρωταγωνιστικό ρόλο του Μουσείου στην ιστορία και τη ζωή της Ελληνικής Κοινότητας στην Αμερική και ευχαρίστησε την Ηγεσία 100 για τη χρηματοδότηση της έκθεσης, μέρος της μεγαλύτερης έκθεσης, «Κληρονομιά, Ανανέωση & Ενότητα: Εορτάζοντας τα 100 Χρόνια της Ελληνορθόδοξης Αρχιεπισκοπής της Αμερικής».

Είναι γεγονός: Ο ελληνικός γύρος ανακηρύχθηκε ως το δεύτερο καλύτερο σάντουιτς/τυλιχτό του κόσμου! Οι ψηφοφόροι του «Taste Atlas»«μίλησαν» και έκριναν τον ελληνικό γύρο ως το δεύτερο καλύτερο είδος σάντουιτς ανάμεσα σε100 διαφορετικά είδη από όλο τον κόσμο. Έχασε όμως την πρωτιά από το τουρκικό Tombik Döner που δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια «παραλλαγή» του αγαπημένου ελληνικούstreet food.Μάλιστα, δεδομένου ότι υπάρχει η γνωστή διαμάχη σχετικά με το αν ο γύρος είναι ελληνικής ή τουρκικής προέλευσης, ο διαδικτυακός οδηγός που συγκεντρώνει τα καλύτερα πιάτα από όλο τον κόσμο επιβεβαιώνει την ελληνική προέλευση του γύρου, καθώς αναπαράγει τη θεωρία περί δημιουργίας του στην εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Επισκεφθήκαμε το Mediterranean Foods στην 35η Οδό, όπως κάθε Κυριακή για τυρόπιτα και καφέ αλλά και για τα απαραίτητα ελληνικά προϊόντα, τυρί φέτα Μυτιλήνης, ελιές πράσινες Αγρινίου (αν δεν παινέψεις τον τόπο σου ε!), ελιές μαύρες Aμφίσσης ,τις «ζαρωτές», κασέρι, το «παλιακό» που έτρωγε ο παππούς μου, καφέ Λουμίδη ή Bravo, ανάλογα την τιμή κάθε φορά, σταφίδες και καρύδια, αμύγδαλα, ταραμοσαλάτα (την καλύτερη στην αγορά, συμφωνεί και η Ιωάννα από το σταθμό), βιτάμ, χυμούς, ροδάκινο, Λουξ πορτοκαλάδα, νερά Βίκος και Ζαγόρι, φρυγανιές Βοσινάκη (διαχρονική αξία) και τις καινούργιες φρυγανιές Krispies της Παπαδοπούλου, όλων των ειδών αλέσεων, καινούργιες…δεκαετία και βάλε τώρα, μπορεί και 20! Πάμε στα αρτοποιήματα, δίπλα στα ταμεία, τσουρέκια, λαγάνες, ένα σωρό γλυκά που δεν τρώω, προσέχω το ζάχαρο, αλλά τρώνε οι άλλοι γι’ αυτό και η ουρά, είναι και οι καφέδες, ελληνικό, φραπέ και τα κλασικά υπόλοιπα, αλλά εκείνες οι τυρόπιτες! Στριφτές, στρογγυλές, με ζαμπόν, χαλούμι, αλλά και η πρασόπιτα που περιμένω πως και πώς να ξανά έρθει το ταψί, κε Βασίλη, να την ξαναφέρετε την πρασόπιτα, άρεσε! Και το κουλουράκι Θεσσαλονίκης πολύ καλό, δεν μου φτάνει μόνο η τυρόπιτα το πρωί. Μικρή μου ‘λέγαν πως ίσως να είχα «ταινία» και δεν έπαιρνα κιλό… ποια όμως από όλες! Τέλος πάντων, σοκολάτες ΙΟΝ, αμυγδάλου, Break, Μιράντα μπισκότα, γεμιστά, μέλια, λάδια, ξύδια, σαπούνια, όλα τα ελληνικά καλά προϊόντα στου κ. Βασίλη Τεντολούρη, του αγαπητού έμπορα για50 περίπου χρόνια στην καρδιά του Ελληνισμού, στην Αστόρια! Πας να πληρώσεις και μπροστά οι καλές μου, πρόσχαρες, αγαπημένες κυρίες, Ζωή (Αγρινιώτισσα), Χριστίνα, Βάνα… αρχίζω την κουβέντα, βγάζω έναν λόγο δηλαδή, τα παράπονά μου βρε αδερφέ, έκανα ρυτίδες, γαμπροί πουθενά, τα κοινωνικά γενικά, δυνατά-δυνατά, συμφωνούν και οι πελάτες, η ώρα 9:00 το πρωί, έχω αργήσει στο Cosmos Fm, παίρνω την μπλε σακούλα με τα λατρευτά αγαθά και 2-3 στενά πιο κάτω στους 91,5 η Ελληνική φωνή εκπέμπει στα ερτζιανά… του Στέλιου η φωνή, “… και στο τηλεφωνικό κέντρο η γλυκύτατη Βίκυ”!

Στις 16 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε το ετήσιο δείπνο με τίτλο «Γυναικοκρατία» της Πανθρακικής Ένωσης Αμερικής ο «Ορφεύς» στο Κρητικό Σπίτι Μίνωα, στην Αστόρια, Νέας Υόρκης. Γιορτάζοντας έτσι τα40 χρόνια από την δημιουργία του. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν, κατάμεστα, φίλοι και μέλη του συλλόγου. Πήραν μέρος το Χορευτικό Σώμα από το Μεγάλο Κρανοβούνιο Θράκης, όπου χόρεψαν παραδοσιακούς, Θρακιώτικους χορούς με ολόσωμες παραδοσιακές ενδυμασίες. Υπήρξε ζωντανή μουσική και πλούσια εδέσματα. Ακόμη πραγματοποιήθηκε, ζωντανά, από την κ. Ελένη, το έθιμο της γιορτής της Μπάμπος ή Βρεξούδιας, το οποίο είναι ένα πανάρχαιο έθιμο, με αναφορά στη γυναικοκρατία που τελείται σήμερα από τις γυναίκες της Μονοκκλησιάς, της Άνω Καμήλας και της Νέας Πέτρας Σερρών αλλά και σε πολλά άλλα μέρη των νομών Ξάνθης, Ροδόπης καιΈβρου. Η Μπάμπο η Μαμή ήταν η πιο «σπουδαγμένη» γυναικά του χωριού που ήταν σύμβουλος για κάθε γυναίκα, σε όλα τα γυναικεία ζητήματα από την γέννα των παιδιών μέχρι και την ανάθρεψη τους. Πρόεδρος του συλλόγου ο κ. Θεόδωρος Αστρινίδης, αντιπρόεδρος ο κ. Βασίλης Τσιφτσής, Ταμίας ο κ. Παντελής Αστρινίδης, Γραμματέας η κα Αναστασία Καραμανλάκης και τα λοιπά μέλη που βραβεύτηκαν για την προσφορά τους.

Η αύρα του ελληνοκρατούμενου χώρου παραπέμπει στο σύγχρονο και το μοντέρνο. Η τοποθεσία, σε κάτι από τα παλιά. Άλλωστε, το ελληνοκρατούμενο «τρίγωνο» της 30ής Λεωφόρου στην Αστόρια θα είναι συνδυασμένο πάντα με μια διαφορετική εποχή: Τα χρόνια του «Athens Cafe», τα Σαββατοκύριακα του ποδοσφαίρου, τους λουκουμάδες, τον φραπέ. Ήδη από πέρυσι, ο χώρος, έπειτα από 9 χρόνια, επέστρεψε σε μια ελληνικού τύπου επιχείρηση εστίασης, εισάγοντας στην εμβληματική συνοικία το εστιατόριο «Νησί», που ήδη λειτουργούσε σε άλλες περιοχές από το 2016. Συνιδιοκτήτης και διευθυντής του εστιατορίου ο επιχειρηματίας Λευτέρης Δασκαλόπουλος. Η αγιορείτικη ψαρόσουπα, η χοιρινή σταβλίσια, το κοτόπουλο σουβλάκι, τα λαβράκια, το φαγκρί, η τσιπούρα και άλλες γαστρονομικές προτάσεις άρχισαν να κερδίζουν τους απαιτητικούς πελάτες, ακόμη και τους μη εξοικειωμένους με το ελληνικό φαγητό. Σημαντικός αρωγός σε αυτήν την προσπάθεια είναι ο Έλληνας σεφ Ματθαίος Πεκίνη, ο οποίος ανέλαβε τα ηνία της κουζίνας πριν από μερικούς μήνες.

Το δημοφιλές Hudson Cafe άνοιξε και σε τρίτη τοποθεσία, στο 700 W Big Beaver Rd,Troy, MI. Το εστιατόριο είναι γνωστό για την ποικιλία του πρωινού, του μεσημεριανού και τουbrunch. Ο Tom Teknos, ιδιοκτήτης του Hudson Café, ανακοίνωσε την επικείμενη τοποθεσία τον περασμένο Ιούνιο. Στην τοποθεσία αυτή, ο Teknos συνεργάστηκε με τον Cortney Bogorad, ο οποίος είναι στοHudson Cafe από το 2011. «Οι επιχειρηματικοί μου εταίροι και εγώ είμαστε απολύτως ενθουσιασμένοι που ανοίγουμε στην Troy», είπε ο Teknos. «Ήταν μια αγορά στην οποία θέλαμε να είμαστε εδώ και αρκετό καιρό». Το μενού στην Troy είναι το ίδιο με το αρχικό Hudson Cafe στο κέντρο του Ντιτρόιτ στοWoodward και την τοποθεσία του Northville Township στο 6 Mile and Haggerty,το οποίο άνοιξε τον Φεβρουάριο του 2023. Προσφέρει κλασικά πιάτα με αυγά για πρωινό, όπως ομελέτες, τηγανίτες και γαλλικό τοστ, καθώς και μια επιλογή από αυγά Benedict. Υπάρχουν επίσης μπιφτέκια, σαλάτες, σάντουιτς και wraps. Στο εσωτερικό, το εστιατόριο είναι χωρητικότητας 70 ατόμων και διαθέτει πλήρες μπαρ. Ξεκινώντας στις αρχές του καλοκαιριού, αναμένουν να έχουν υπαίθρια καθίσματα.

Στο εστιατόριο ΑXIA στο Τenafly του New Jersey, ένα από τα αγαπημένα δημιουργήματα του Μιχάλη Παρλάμη, το πρώτο που θα ακούσεις από τους πελάτες είναι το υπέροχο ελληνικό φαγητό που απόλαυσαν και αμέσως μετά η οικογενειακή και ζεστή ατμόσφαιρα που απορρέει από τον μάνατζερ και συνέταιρο του ΑΧΙΑ, Τιμ Βλαχόπουλο, που έχει ένα σπάνιο χάρισμα να σε καθηλώνει με μια ευγένεια συνδυασμένη, σε ισόποση δόση με την οικειότητα που ξέρει πού και πότε να της βάλει όρια. ο Τιμ Βλαχόπουλος μετά από μια διαδρομή στα καλύτερα εστιατόρια του Μανχάταν, όπως το St.Regis, Le Côte Basque, Carlyle, Double, Maxim the Par-is, Aureole, Le Festival, The tonic και πολλά άλλα και 51χρόνια εμπειρίας στο χώρο της εστίασης και της φιλοξενίας, είναι ένας από τους κορυφαίους γνώστες του χώρου. Μικρό παιδί έφτασε στην Νέα Υόρκη το 1973 σε ηλικία 17 ετών με πράσινη κάρτα και social security για να μπορεί να εργαστεί. Ξεκίνησε bar boy στο The King Cole Bar. Μετά χρόνια άρχισε να συνεργάζεται με Έλληνες επιχειρηματίες. Δούλεψε στο Περιγιάλι, στο Εστία, στην Ιθάκη μέχρι που κάποια στιγμή γνώρισε τον κ. Μιχάλη Παρλάμη που είχε όραμα να ανοίξει ένα ελληνικό εστιατόριο που έλειπε από την γειτονιά του στο Tenafly. Έτσι το 2006 άρχισε να λειτουργεί το ΑΧΙΑ.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ESTIATOR.

ΓΙΝΕΤΕ ΣΥΝΔΡΟΜΗΤΗΣ ΜΕ ΜΟΝΟ $60 ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ.

ΤΗΛEΦΩΝΕΙΣΤΕ: (212) 957-5016 ή ΣΤΕΙΛΤΕ EMAIL: ESTIATORMAGAZINE@GMAIL.COM

HOME PAGE - Γεγονότα ΓΕΓΟΝΟΤΑ , ,

Related Posts

Comments are closed.