Ενεργή σεξουαλική ζωή σημαίνει μακροζωία
Posted by estiator at 6 April, at 05 : 38 AM Print
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ESTIATOR
ΤΟΥ DR. ΘΑΝΟΥ ΑΣΚΗΤΗ
(Καθηγητής Ψυχιατρικής EUC, Μέλος American Psychiatric Association (APA-USA), Πρόεδρος Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας, Διευθυντής Ιατρικού Κέντρου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας Λευκωσίας)
Η μακροζωία, η ικανότητα του ανθρώπου να ζει πολλά χρόνια, αποτέλεσε το αντικείμενο μελέτης πολλών ερευνητών, κυρίως μέσω της καταγραφής των συνηθειών των αιωνόβιων ανθρώπων και είναι ίσως το σημαντικότερο ζητούμενο για τον καθένα από εμάς. Πορευόμαστε, αναζητώντας τον «δρόμο» ή το «κλειδί» που θα μας εξασφαλίσει μια ευτυχισμένη αλλά και μακρά ζωή. Η ερωτική επαφή, προάγοντας την ψυχική ισορροπία ανδρών και γυναικών, προσφέρει την επιβεβαίωση που χρειάζεται το άτομο ώστε να βελτιώσει τα ψυχικά του δεδομένα, καθώς και ένα ισχυρό κίνητρο για να βελτιώσει την εικόνα του στο άλλο φύλο. Πράγματι, μέσα από την προσδοκία της ερωτικής επαφής, κάθε σύντροφος προσέχει περισσότερο την εμφάνισή του, ενώ ενδιαφέρεται για τη σωματική και ψυχική του ευεξία.
Από την αρχαιότητα οι Έλληνες έδιναν μεγάλη σημασία στο σεξ και τις ευεργετικές του ιδιότητες. Αυτό φαίνεται και στα ιατρικά κείμενα της εποχής, στα οποία παρέχονταν συνταγές θεραπείας της ανδρικής δυσλειτουργίας, όταν αυτή εμφανιζόταν. Ο Ιπποκράτης υποστήριζε πως η σεξουαλική επαφή είναι ικανή να γιατρεύσει τη δυσεντερία και τον ίκτερο, ενώ θεωρούσε ότι δρα ως αναλγητικό για τον πόνο από δάγκωμα φιδιού ή σκορπιού. Αντίστοιχα ο Αριστοτέλης αξιολογούσε τη σεξουαλική επαφή ως πηγή ευχαρίστησης και υγείας τόσο του νου όσο και του σώματος. Το σεξ συνδέεται με όλες τις πτυχές της ανθρώπινης ύπαρξης (ψυχολογία, βιολογία, κοινωνία) και παρουσιάζει μια αμφίδρομη σχέση με την υγεία του ατόμου, καθώς την ενισχύει, αλλά ταυτόχρονα ενισχύεται από εκείνη. Σήμερα, που ο άνθρωπος «δεν γερνάει», έχει τη δυνατότητα να διατηρήσει τη σεξουαλικότητά του μέχρι και το βαθύ γήρας, ζώντας θετικά το κάθε μέρα της ζωής του.
Το άγχος είναι ένα συναίσθημα που χαρακτηρίζει την καθημερινότητα όλων μας, καθώς οι ευθύνες και η ανησυχία για το μέλλον δεν σταματούν. Κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής ο εγκέφαλος «κατακλύζεται» από ενδορφίνες, οι οποίες ενισχύουν τη διάθεση, και βοηθούν στη μείωση της κορτιζόλης που εκκρίνεται σε καταστάσεις άγχους. Το σεξ βελτιώνει την ψυχική και σωματική υγεία καθώς δρα προστατευτικά ενάντια στην κατάθλιψη, τις καρδιαγγειακές παθήσεις, την υπέρταση, τη νόσο Alzheimer, τις λοιμώξεις και τον καρκίνο προστάτη και μαστού. Ακόμα, τα άτομα που κάνουν συχνά σεξ παρουσιάζουν υψηλότερα επίπεδα του αντισώματος της ανοσοσφαιρίνης Α (lgA), επομένως δεν είναι τόσο επιρρεπή στην εμφάνιση κρυολογημάτων, γριπών ή λοιμώξεων.
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με 10ετή ερευνητική μελέτη του Royal Hospital του Εδιμβούργου, η σεξουαλική δραστηριότητα κάνει τον άνθρωπο να δείχνει έως και 10 χρόνια νεότερος. Σε ανάλογη μελέτη ζητήθηκε από άνδρες και γυναίκες να καταγράφουν τη σεξουαλική τους ζωή σε ένα ημερολόγιο εν μέσω μιας περιόδου όπου έπρεπε να πραγματοποιούν πολλές δημόσιες ομιλίες. Τα συμπεράσματα των ερευνητών ήταν ότι η σεξουαλική επαφή έχει ωφέλιμη δράση μειώνοντας τα αρνητικά συναισθήματα, καθώς απελευθερώνονται ενδορφίνες στον εγκέφαλο, αλλά και η ορμόνη ωκυτοκίνη, η οποία βελτιώνει την ψυχική κατάσταση των συμμετεχόντων. Η «ορμόνη της αγάπης», όπως είναι πιο γνωστή η ωκυτοκίνη, παράγεται στον οπίσθιο λοβό της υπόφυσης, στη βάση του εγκεφάλου και εκκρίνεται, όταν οι άνθρωποι έρχονται κοντά σωματικά, σεξουαλικά ή κοινωνικά.
Η σύνδεση του ύπνου με το σεξ είναι αμφίδρομη, καθώς μία υγιής σεξουαλική ζωή είναι θετικός προγνωστικός παράγοντας για την ποιότητα του ύπνου, αφού δρα χαλαρωτικά και εξισορροπεί τα επίπεδα ορμονών του εγκεφάλου που συνδέονται με τον ύπνο και την ξεκούραση (μέσα από την έκκριση προλακτίνης, ωκυτοκίνης, μελατονίνης και ενδορφινών), ενώ ένας ποιοτικός ύπνος εξασφαλίζει μια καλή σεξουαλική λειτουργία. Ο ποιοτικός ύπνος αποτελεί βασικό ρυθμιστή των κιρκάδιων ρυθμών (κάθε βιολογική διαδικασία που πραγματοποιείται μέσα στο σώμα μέσα σε ένα 24ωρο) και συμβάλλει ενεργά στη μακροζωία. Η έλλειψη ύπνου έχει συνδεθεί με καρδιαγγειακά νοσήματα και επιπτώσεις στην ψυχική υγεία (κατάθλιψη και άγχος), καθώς και στην κοινωνική και επαγγελματική ζωή. Οι δυσκολίες στον ύπνο δεν έχουν όμως αντίκτυπο μόνο στη γενική υγεία, αλλά και στην σεξουαλική ζωή, ειδικότερα στις μεγαλύτερες ηλικίες.
Από την άλλη, η ενεργή σεξουαλική ζωή ενισχύει και τις γνωστικές λειτουργίες αλλά και την γενικότερη δυναμική του ανθρώπου, ο οποίος μετά τα 70 έτη αισθάνεται ότι είναι ακόμα χρήσιμος και παραγωγικός. Είναι, εξάλλου, στοιχείο της σύγχρονης αντίληψης για τη διατήρηση της σεξουαλικής ζωής, το γεγονός ότι δεν είναι λίγοι οι άνδρες οι οποίοι μπαίνουν σε νέους κύκλους γάμου και απόκτησης παιδιών ακόμα και μετά τα 60 χρόνια. Και για τις γυναίκες, όμως, ειδικά στην περίοδο της εμμηνόπαυσης τα συμπτώματα ελαττώνονται, ενώ και η ηλικία εισόδου της γυναίκας σε αυτήν επηρεάζεται θετικά, εφ’ όσον εκείνη είναι ενεργή σεξουαλικά.
Στην τρίτη ηλικία η κατάθλιψη είναι η πιο κοινή διαταραχή που συναντιέται σε σχέση με άλλες διαταραχές. Επιδημιολογικά, φαίνεται πως 10-15% των ηλικιωμένων ατόμων εμφανίζουν καταθλιπτικά συμπτώματα, ενώ το ποσοστό ανεβαίνει σε άτομα που πάσχουν από άνοια ή άλλες χρόνιες ασθένειες. Σε έρευνα που δημοσιεύθηκε το 2017, με δείγμα 2.373 άτομα άνω των 65 ετών, που δεν έπασχαν από άνοια ή κάποια άλλη ασθένεια βγήκε το εξής συμπέρασμα: τα άτομα με μεγαλύτερη ικανοποίηση από τη ζωή είχαν περισσότερη σεξουαλική δραστηριότητα και ήταν πιο ευτυχισμένα!
Όπως έχει αποδειχτεί και ερευνητικά η πρόωρη διακοπή της σεξουαλικής ζωής οδήγησε βαθμιαία το άτομο σε ποικίλα προβλήματα τόσο ψυχικής όσο και βιολογικής υγείας (αρτηριακή υπέρταση, κατάθλιψη, αυτοκτονικό ιδεασμό). Η έλλειψη σεξουαλικής ζωής εγκλωβίζει το άτομο στην μοναχικότητα και στην παραίτηση από τη ζωή. Σημαντικός παράγοντας είναι και η απαξίωση του ίδιου του ατόμου προς τον εαυτό του καθώς θεωρεί ότι δεν είναι ικανό να λειτουργήσει σεξουαλικά και μαραζώνει.
Μοιάζει λοιπόν η σεξουαλική ζωή να είναι το πλέον κατάλληλο φάρμακο για την επίτευξη της μακροβιότητας. Η ευεργετική της επίδραση στον ψυχολογικό παράγοντα σε συνδυασμό με τη σωματική ευεξία που επιφέρει, ενισχύει το κίνητρο ζωής αφού ηδονή και ευχαρίστηση έχουν καθοριστική σημασία, παρατείνοντας τα χρόνια ζωής μας. Η μακροζωία είναι ένα κίνητρο αγάπης για τη ζωή, με το σεξ να λειτουργεί ως γέφυρα που συνδέει εκείνον που επιθυμεί να ζήσει μέσα στο χρόνο την σεξουαλικότητα και την συντροφικότητα της σχέσης του. Οι δύο αυτές έννοιες είναι επί της ουσίας και εκείνες που θα τον οδηγήσουν στη μακροζωία.
O ΔΡ. ΘΑΝΟΣ Ε. ΑΣΚΗΤΗΣ, πτυχιούχος της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, διδάκτορας της ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών στον τομέα της Κοινωνικής Ψυχιατρικής, έχει εξειδικευτεί στην ανθρώπινη σεξουαλική συμπεριφορά και στην θεραπευτική ζεύγους στις ΗΠΑ.
Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Αγωγής Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας από το 2000, οργάνωσε τέσσερις πανελλήνιες ιατρικές ημερίδες με θέματα σχέσεων, ψυχικών και ψυχιατρικών διαταραχών, παρουσιάζοντας μελέτες σε συνεργασία με τους 48 δήμους της Β’ Περιφέρειας Αθηνών.
Το 2008 βραβεύτηκε από την Ευρωπαϊκή Ιατρική Σεξολογική Εταιρεία (ESSM) μαζί με την επιστημονική του ομάδα και σε συνεργασία με την Καρδιολογική Πανεπιστημιακή Κλινική του Ιπποκρατείου Νοσοκομείου ως καλύτερη εργασία του συνεδρίου σε σχέση με τη Στεφανιαία Νόσο – Κατάθλιψη και Στυτική Δυσλειτουργία. Είναι πρόεδρος του Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας από το 1994 έως και σήμερα, ασκώντας ενεργά την κλινική Ψυχιατρική, ενώ διαχειρίζεται θεραπευτικά πλήθος περιστατικών που ανέρχονται τις 40.000 επισκέψεις νέων περιστατικών, εποπτεύοντας τους κλινικούς ψυχολόγους που υποστηρίζουν ψυχικά προβλήματα και δυσλειτουργίες, ανθρωπίνων σχέσεων στην καθημερινή κλινική πρακτική του χώρου.
Είναι τακτικό μέλος της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας από το 1985 έως και σήμερα, συμμετέχοντας σε όλα τα συνέδρια με παρουσιάσεις και ομιλίες. Διεθνές μέλος της Αμερικανικής Ψυχιατρικής Εταιρείας (APA) από το 1987, έχει λάβει μέρος σε πάνω από 25 ετήσια συνέδρια. Είναι μέλος της Κυπριακής Ψυχιατρικής Εταιρείας, καθώς και του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου. Μέλος της Ευρωπαϊκής Ιατρικής Σεξολογικής Εταιρείας (ESSM) και της Διεθνούς Ιατρικής Σεξολογικής Εταιρείας (ISSM) όπου έχει δημοσιεύσει πλήθος εργασιών σε διεθνή συνέδρια και περιοδικά. Καθηγητής Ψυχιατρικής στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου (EUC).
Είναι γεννημένος στη Χίο, έγγαμος και πατέρας δύο παιδιών.