Ηλεκτρονικές Παραγγελίες
Posted by estiator at 6 September, at 07 : 13 AM Print
Παραγγέλλοντας φαγητό από το διαδίκτυο
ΤΗΣ ΤΖΙΝΑΣ ΚΑΛΛΙΤΣΗ
Η ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑ ΦΑΓΗΤΟΥ ΜΕΣΩ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ είναι πολύ διαδεδομένη στις μέρες μας. Κάθε χρόνο το ποσοστό αυξάνεται εντυπωσιακά. Υπάρχει μια έντονη τάση τα πάντα να γίνονται διαδικτυακά κι αυτό, όπως είναι αναμενόμενο, επηρεάζει και τη βιομηχανία τροφίμων. Υπάρχουν πολλοί λόγοι που έχουν συμβάλλει στην αύξηση του ποσοστού. Ο σύγχρονος τρόπος ζωής που συνεπάγεται την έλλειψη ελεύθερου χρόνου, είναι ένας από τους λόγους.
Παραγγέλλοντας από το διαδίκτυο, ο πελάτης έχει τη δυνατότητα να διαλέξει μέσα από πληθώρα εστιατορίων επιλέγοντας το είδος που προτιμάει, την καλύτερη δυνατή τιμή, να ελέγξει την πορεία της παραγγελίας, να υποβάλει παράπονα αν χρειαστεί και, πάνω απ’ όλα, να εξοικονομήσει χρόνο αφού όλα γίνονται με το μαγικό πάτημα ενός κουμπιού. Τα στοιχεία του αποθηκεύονται στην ανάλογη ιστοσελίδα, οπότε είναι έτοιμα προς χρήση κάθε φορά που ο πελάτης το επιθυμεί, χωρίς περιττές επαναληπτικές διαδικασίες.
Η παραγγελία μπορεί να γίνει είτε απευθείας μέσω της ιστοσελίδας του εστιατορίου, εφόσον το εστιατόριο διαθέτει τμήμα παράδοσης κατ’ οίκον, είτε μέσω κάποιας πλατφόρμας e-food με την οποία συνεργάζεται το εστιατόριο. Στη δεύτερη περίπτωση τη διαδικασία παράδοσης αναλαμβάνει η ίδια η πλατφόρμα οπότε με αυτόν τον τρόπο εξυπηρετούνται και τα εστιατόρια που δεν διαθέτουν το ανάλογο τμήμα. Οι διαδικτυακές πλατφόρμες παραγγελίας και παράδοσης έχουν γίνει η πιο ισχυρή δύναμη στον επιχειρηματικό κλάδο τους τελευταίους μήνες.
Η ευκολία με την οποία μπορεί να ολοκληρωθεί αλλά και να παραληφθεί η παραγγελία ωθεί όλο και περισσότερους καταναλωτές να δειπνούν στο σπίτι αντί να επισκέπτονται κάποιο εστιατόριο. Αντίστοιχα και τα εστιατόρια δεν μπορούν να αναπτυχθούν και να επιβιώσουν χωρίς να διαθέτουν ηλεκτρονικό σύστημα παραγγελιών. Απόδειξη αποτελεί και η σύγχρονη κρίση εξαιτίας του COVID 19. Η εφαρμογή αυτή τους βοηθάει να διαχειρίζονται το απόθεμά τους, το μενού, και να προωθούν προσφορές που βοηθούν στην αύξηση της πελατείας τους, ενώ παράλληλα λειτουργεί και σαν μορφή διαφήμισης του εστιατορίου. Μία τέτοια κίνηση προϋποθέτει και την ανάλογη επένδυση προκειμένου να είναι επιτυχημένη τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό όσο και σε οχήματα παράδοσης. Αν και η αρχική επένδυση είναι υψηλή, το τελικό όφελος και κέρδος για την επιχείρηση είναι κατά πολύ μεγαλύτερο.
Αυτή η τάση δεν αφορά μόνο στα νοικοκυριά αλλά είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη ανάμεσα στους φοιτητές των πανεπιστημίων. Το υψηλότερο ποσοστό αφορά ηλικίες από 18 έως 24 ετών, ενώ αντίστοιχα το μικρότερο ποσοστό αφορά ηλικίες άνω των 65 ετών.
Πιο συγκεκριμένα, στις Η.Π.Α. η τάση αυτή έχει αυξηθεί κατακόρυφα τα τελευταία χρόνια και, ιδιαιτέρως, τους τελευταίους μήνες εξαιτίας του COVID 19. Υπολογίζεται ότι το ποσοστό αύξησης των ηλεκτρονικών παραγγελιών και παραδόσεων κατ’ οίκον ανέρχεται στο 300% από το 2014 μέχρι σήμερα. Περίπου το 60% των καταναλωτών παραγγέλλει από το διαδίκτυο τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, ενώ οι ηλεκτρονικές παραγγελίες στα εστιατόρια αυξήθηκαν σε ποσοστό 50% την περίοδο 2017-2018. Το μεγαλύτερο ποσοστό των καταναλωτών δηλώνει ότι προτιμάει την κατ’ οίκον παράδοση από την προσέλευση σε κάποιο εστιατόριο, επειδή μ’ αυτόν τον τρόπο μπορεί να απολαμβάνει το γεύμα χαλαρώνοντας στο σπίτι ή παρακολουθώντας κάποια ταινία και θα ήταν πρόθυμο να πληρώσει πιο αυξημένες τιμές προκειμένου να έχει ταχύτερη εξυπηρέτηση. Ακόμα κι αυτοί που δεν έχουν χρησιμοποιήσει κάποια αντίστοιχη υπηρεσία, δηλώνουν ότι θα τους παρακινούσε να δοκιμάσουν τα εκπτωτικά κουπόνια η γρήγορη παράδοση και η ποικιλία των συνεργαζόμενων εστιατορίων.
ΝΕΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ
Με την νέα κατάσταση που διαμορφώνεται εξαιτίας του COVID 19, η κύρια πηγή εσόδων για μεγάλο αριθμό εστιατορίων είναι οι ηλεκτρονικές παραγγελίες. Στο διάστημα από τον Φεβρουάριο μέχρι τον Απρίλιο του 2020, παρατηρήθηκε αύξηση κατά 169% στον αριθμό των εστιατορίων που χρησιμοποιούν εφαρμογές ηλεκτρονικών παραγγελιών. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση των εβδομαδιαίων πωλήσεων σε μία περίοδο που θα μπορούσε να αποβεί καταστροφική για τον κλάδο της εστίασης. Ενώ μέχρι τον Φεβρουάριο του 2020 το ποσοστό των ηλεκτρονικών παραγγελιών έφτανε μόλις το 1,5% του συνολικού όγκου πωλήσεων των εστιατορίων, στις αρχές του Απριλίου το ποσοστό αυτό άγγιξε το 43%. Υπολογίζεται ότι ένας μεγάλος αριθμός εστιατορίων, που διαθέτει ανάλογες υπηρεσίες, μπόρεσε να ανακάμψει σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα από τις απώλειες του Φεβρουαρίου. Οι ειδικοί προβλέπουν ότι μέχρι το τέλος του 2020 οι βασικές δαπάνες των εστιατορίων θα αφορούν στη δημιουργία αποτελεσματικών συστημάτων για παραδόσεις κατ’ οίκον, μετακινήσεις και φαγητά σε πακέτο. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι φορείς εκμετάλλευσης έχουν συνειδητοποιήσει ότι κανένα άλλο τμήμα της βιομηχανίας εστιατορίων δεν έχει αναπτυχθεί γρηγορότερα από την παράδοση μέσω διαδικτύου. Λόγω της αύξησης της ψηφιακής παραγγελίας, το κάθε εστιατόριο θα πρέπει να υιοθετήσει μια νέα ψηφιακή στρατηγική.
Σύμφωνα με τις στατιστικές, τα έσοδα από τις διαδικτυακές παραγγελίες για το έτος 2019 αγγίζουν τα 107,4 δισ. δολ. ενώ το ποσοστό αναμένεται να αυξηθεί σε 182,3 δισ. δολ. μέχρι το 2024.
ΠΗΓΕΣ