Η Ιστορία της Μπύρας
Posted by estiator at 9 June, at 14 : 44 PM Print
Της Τζίνας Καλλίτση
Η μπύρα είναι ένα από τα πιο δημοφιλή αλκοολούχα ποτά σε όλο τον κόσμο. Υπάρχουν δεκάδες είδη μπύρας, ανάλογα με τις μεθόδους παρασκευής και τα υλικά που χρησιμοποιούνται, τα οποία διαφέρουν από περιοχή σε περιοχή. Όλες όμως βασίζονται στη ζύμωση των δημητριακών. Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι η μπύρα είναι ανακάλυψη των Γερμανικών φύλων, αφού έχει καθιερωθεί ως εθνικό τους ποτό και οι περισσότερες ζυθοποιίες βρίσκονται στη Γερμανία. Όμως η πραγματική ιστορία είναι διαφορετική.
Οι πρώτοι που παρασκεύασαν μπύρα, σύμφωνα με τα ευρήματα των αρχαιολόγων, ήταν οι Σουμέριοι. Το πιθανότερο είναι ότι η ανακάλυψή της οφείλεται σε τυχαίο γεγονός. Θεωρούσαν ότι ήταν δώρο των θεών στους ανθρώπους και συγκεκριμένα της θεάς Νινκάσι που ήταν η προστάτιδά της.
Η παρασκευή της μπύρας ήταν καθαρά γυναικεία υποχρέωση. Την παρασκεύαζαν στο σπίτι ως συμπλήρωμα για τα γεύματα, αφού θεωρούνταν ότι έδινε ενέργεια κι έφτιαχνε τη διάθεση. Αρχικά ήταν ένα παχύρρευστο, σαν χυλός, ποτό, που καταναλωνόταν με ένα αχυρένιο καλάμι και παρασκευαζόταν από κριθαρένιο ψωμί που είχε ψηθεί δύο φορές και είχε αφεθεί να υποστεί ζύμωση σε έναν κάδο. Στη συνέχεια ο πολτός φιλτραριζόταν και η μπύρα αποθηκευόταν σε μεγάλα δοχεία. Δεν μπορούσε να διατηρηθεί για μεγάλο διάστημα και έπρεπε να καταναλωθεί φρέσκια. Αυτές οι πρώτες μπύρες δεν έμοιαζαν πολύ με τις σημερινές. Ήταν θολές και αφιλτράριστες κι επειδή δε γνώριζαν πως να απομακρύνουν το ίζημα όταν ολοκληρωνόταν η ζύμωση ήταν αρκετά πικρές.
Από τους Σουμέριους η μπύρα πέρασε στους Βαβυλώνιους οι οποίοι εξέλιξαν την τέχνη της ζυθοποιίας. Σύμφωνα με τις πηγές, ήξεραν να φτιάχνουν 20 διαφορετικούς τύπους μπύρας! Μάλιστα ο Χαμουραμπί, ένας από τους πιο σημαντικούς Βαβυλώνιους βασιλιάδες, σύνταξε μερικούς από τους πιο παλιούς νόμους για τη μπύρα. Ένας από αυτούς καθόριζε την επιτρεπόμενη ημερήσια κατανάλωση ανάλογα με την κοινωνική θέση του ατόμου. Ένας απλός εργάτης δικαιούταν 2lt την ημέρα, ένας δημόσιος υπάλληλος 3lt,ενώ οι διαχειριστές του κράτους και οι ιερείς πιο προνομιούχοι έφταναν τα 5lt. Με τον τρόπο αυτό η μπύρα δεν πουλιόταν αλλά δινόταν σαν τρόπος πληρωμής.
Πολύ σύντομα η μπύρα πέρασε στην Αίγυπτο μέσω του εμπορίου. Οι Αιγύπτιοι την υποδέχτηκαν με ενθουσιασμό και σύντομα όλο και περισσότεροι καταπιάστηκαν με τη ζυθοποιία. . Όπως και στη Μεσοποταμία, οι γυναίκες ανέλαβαν αρχικά την παραγωγή και η μπίρα συνδέθηκε στενά, σε πρώιμο στάδιο, με τη θεά Χάθωρ. Οι πιστοί στους Φαραώ, πίστευαν στην θεϊκή προέλευση της μπύρας και στην υπερφυσική της δύναμη. Το λιθαράκι τους στην παραγωγή ήταν αξιόλογη. Χρησιμοποίησαν καταρχήν μη ψημένο ψωμί και άρχισαν να ελέγχουν τις ημερομηνίες παραγωγής για την βελτίωση της ποιότητας. Παράλληλα η λατρεία για το δροσερό ποτό διαδίδεται και σε άλλα μέρη του κόσμου.
Από την Αίγυπτο, η μπύρα ταξίδεψε αρχικά στην Ελλάδα και στη συνέχεια στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. Όμως τόσο οι Έλληνες όσο και οι Ρωμαίοι εξακολούθησαν να προτιμούν το κρασί που παρασκεύαζαν. Η μπύρα θεωρούνταν ένα κατώτερο ποτό βαρβάρων.
Όμως στις περιοχές που δεν ήταν εύκολη η καλλιέργεια του αμπελιού, η μπύρα αγκαλιάστηκε από τον κόσμο και σύντομα η καλλιέργεια του κριθαριού εξαπλώθηκε περισσότερο. Έτσι η μπύρα πέρασε στη Γερμανία και στις χώρες της Σκανδιναβίας.
Η μπύρα όπως τη γνωρίζουμε σήμερα, αναπτύχθηκε στη Γερμανία και οι τεχνικές παρασκευής που εφάρμοσαν εκεί επηρέασαν την περαιτέρω ανάπτυξη της παραγωγής της σε ολόκληρη την Ευρώπη. Οι πρώιμες μέθοδοι τους ήταν όμοιες με εκείνες των αρχαίων Σουμέριων όσον αφορά την καθαρότητα του παρασκευάσματος με μια διαφορά όμως, τη σημαντική προσθήκη λυκίσκου. Το 15 αιώνα γίνεται η πρώτη αναφορά στο όνομα του και στη χρήση του από τους Φλαμανδούς που το εισήγαγαν από την Αγγλία. Γυναίκες ήταν επίσης οι πρώτοι ζυθοποιοί και η μπύρα παρασκευαζόταν μόνο από φρέσκο, ζεστό νερό, και τα καλύτερα δημητριακά. Η παράδοση συνεχίστηκε και μετά την επικράτηση του χριστιανισμού όταν οι μοναχοί ανέλαβαν την τέχνη της ζυθοποιίας και πουλούσαν μπύρα από τα μοναστήρια τους. Η μπύρα εξακολουθούσε να θεωρείται θεϊκό δώρο, που τώρα προσέφερε ο χριστιανικός Θεός.
Η επόμενη μεγάλη ανάπτυξη επετεύχθη το 19 αιώνα από την σημαντική δουλειά που έκανε ο Louis Pasteur και εξήγησε τον τρόπο που λειτουργούν οι ζύμες. Μέχρι τότε οι ζυθοποιίες δεν μπορούσαν να λειτουργήσουν κατά τους θερινούς μήνες, όπου η θερμοκρασία ανέβαινε πολύ γιατί οι άγριες ζύμες αδυνατούσαν σε αυτούς του βαθμούς να βγάλουν εις πέρας τη ζύμωση.
Σήμερα η μπύρα είναι ένα από τα πιο δημοφιλή ποτά και καταναλώνεται καθημερινά σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης.