Η Ιστορία της Μπύρας στην Ελλάδα
Posted by estiator at 13 July, at 13 : 50 PM Print
GREEK PRODUCTS Της Τζίνας Καλλίτση
Μαζί με τη βασιλεία και τον Όθωνα, η Ελλάδα, ένα κράτος σε νηπιακό στάδιο και ταχέως αναπτυσσόμενο, αποκτά και τους πρώτους μετανάστες της. Πολλοί Βαυαροί -κυρίως αξιωματικοί του στρατού-ακολουθούν τον Όθωνα στην Αθήνα, απολαμβάνοντας, όπως είναι λογικό, ιδιαίτερα προνόμια.
Το 1840 ιδρύθηκε στην Αθήνα το πρώτο χειροκίνητο ζυθοποιείο για χάρη των Γερμανών που υπηρετούσαν στον ελληνικό στρατό. Κατά την περίοδο 1840 –1850 ακολούθησαν κι άλλα ζυθοποιεία από Βαυαρούς όπως ήταν Melcher, ο Fischer, ο Waweck και ο Seel. Δε γνωρίζουμε πότε ακριβώς και που ξεκίνησε ο καθένας από αυτούς την επαγγελματική του δραστηριότητα.
Ειδικότερα ο Ιωάννης Γεωργ. Φίξ, ήρθε στην Ελλάδα το 1850 σε ηλικία 18ετών προκειμένου να επισκεφθεί τον πατέρα του Γεώργιο Ιωάν. Φίξ ο οποίος ήταν μεταλλειολόγος στο επάγγελμα και ήρθε στην Ελλάδα το 1835 βάσει της συνθήκης του 1834 μεταξύ Ελλάδος και Βαυαρίας και εργάστηκε στα μεταλλεία της Κύμης και του Λαυρίου.
Ο Ιωάννης Φιξ ταξιδεύει στην Ελλάδα για να βρει τον πατέρα του, αλλά δεν προλαβαίνει. Στη Μαγκουφάνα, την σημερινή Πεύκη, σε ένα επεισόδιο, ο Βαυαρός αξιωματικός-πατέρας του Ιωάννη θα πέσει νεκρός από δυο πιστολιές. Ο Ιωάννης, παραδόξως, αποφασίζει να μείνει στη χώρα. Καταρχήν προσελήφθη και εργάσθηκε ως οικονόμος του οίκου και συντηρητής των ανακτόρων του βασιλιά Όθωνα (υπάλληλος στον ανακτορικό κήπο του βασιλέως). Μετά την εκθρόνιση του Όθωνα, το 1862, ο Ιωάννης Γεωργ. Φίξ εργάστηκε στο ζυθοποιείο του Melcher. Στο ζυθοποιείο αυτό έμαθε την τέχνη της ζυθοποιίας. Το 1866 μετά τον θάνατο του Mέλχερ αγόρασε το ζυθοποιείο του από τους κληρονόμους του. Στο μεταξύ, κατά την εποχή εκείνη, εκτός αυτού του ζυθοποιείου υπήρχαν και άλλα γερμανικά ζυθοποιία στην Αθήνα, όπως του Φίσερ (Fischer) στα Πατήσια, του Όσκαρ Κλάιν (Oskar Klein) παρά την στάση Λεβείδου πλησίον του Αγίου Λουκά, του Βάβεκ (Waweck) και του Ζέλ (Seel).
Αυτούς αργότερα μιμήθηκαν διάφοροι Έλληνες όπως καταρχήν ο Ζακυνθινός Λορέντζος Μάμος, ο οποίος ίδρυσε το πρώτο ελληνικής ιδιοκτησίας ζυθοποιείο – ζυθοπωλείο στην Ελλάδα (Πάτρα) το 1876. Στη συνέχεια ακολούθησαν τα ζυθοποιεία – ζυθοπωλεία των Κωστή και Δαμιανού, στην Αθήνα καθώς και αυτό του Στυλιανού Τσοκαρόπουλου στο Νέο Φάληρο.
ΜΠΥΡΑ ΦΙΞ
Το 1893 ο Ιωάννης Φιξ ανοίγει το νέο του μαγαζί στην περιοχή του Συγγρού και από μικρό ζυθοποιείο το μετατρέπει σταδιακά σε μεγάλο, ατμοκίνητο εργοστάσιο. Φέρνει τα πιο προηγμένα μηχανήματα από την πατρίδα του και η μπύρα Fix γίνεται όλο και καλύτερη. Η επόμενη γενιά της οικογένειας Φιξ είναι ο πρωτότοκος γιος του Ιωάννη, Κάρολος, και οι δύο γιοι εκείνου, Γιάννης και Αντώνης, που στα επόμενα χρόνια και μέχρι τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο θα οδηγήσουν την επιχείρηση σε μια εντυπωσιακή, ακόμη και για τα δεδομένα της αναπτυσσόμενης Ελλάδας, εξέλιξη. Οι καινοτομίες δεν σταματούν ποτέ, μαζί τους έρχονται και τα βραβεία.
Το 1900 η Fix είναι η πρώτη επιχείρηση στην Ελλάδα που δημιουργεί τεχνητό πάγο (ο Κάρολος Φιξ έφερε ψυκτικά μηχανήματα με το που πληροφορήθηκε την ύπαρξή τους!), ενώ μέσα στα επόμενα χρόνια θα αποκτήσει και βυνοποιείο της εταιρείας Μ.&Ε. Κλωναρίδης, για να εκμεταλλεύεται την ελληνική παραγωγή κριθαριού και να μη φέρνει έτοιμη βύνη από έξω, αλλά και υπερσύγχρονους αποθηκευτικούς χώρους. Όσο η επικοινωνία εξελίσσεται, γίνεται και μια από τις πρώτες και πιο ενεργές επιχειρήσεις στον τομέα της διαφήμισης. Ακόμη πιο δυνατό σύμβολο για τη μάρκα είναι το νέο της εργοστάσιο ή μάλλον η ανακαίνιση του ιστορικού της εργοστασίου στην Συγγρού. Ο Τάκης Ζενέτος, σπουδαίος αρχιτέκτονας της εποχής, αναλαμβάνει τον επανασχεδιασμό του το 1957,το οποίο θα ολοκληρωθεί τέσσερα χρόνια μετά.