Η Ιστορία του Λουμίδη
Posted by estiator at 21 April, at 10 : 56 AM Print
ΠΡΟΙΟΝΤΑ
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΤΖΙΝΑΣ ΚΑΛΛΙΤΣΗ
Ένα από τα σημαντικότερα κεφάλαια στην ιστορία του ελληνικούκαφέ έχει την υπογραφή ΛΟΥΜΙΔΗΣ ΠΑΠΑΓΑΛΟΣ. Το 1919 άνοιξε στον Πειραιά το πρώτο κατάστημα πώλησης “έτοιμου καφέ Λουμίδης”. Ήταν το αποτέλεσμα εκτεταμένης έρευνας και επίπονων προσπαθειών που άλλαξε για πάντα τα δεδομένα στην κατηγορία του ελληνικού καφέ.
Ο έτοιμος καφές Λουμίδης (και από το 1926 ΛΟΥΜΙΔΗΣ ΠΑΠΑΓΑΛΟΣ) έγινε γρήγορα διάσημος για πολλούς λόγους:
-το εξαιρετικό τουχαρμάνι
-το πλούσιο άρωμά του
-τη μοναδική του γεύση
-τους προσεχτικά επιλεγμένους κόκκους του.
Ο πράσινος παπαγάλος, σήμα κατατεθέν του καφέ Λουμίδη, δεν ήταν έμπνευση μιας ομάδας marketing. Μάλιστα ο τρόπος που βρέθηκε και έγινε έμβλημα της μεγαλύτερης εταιρίας καφέ στην Ελλάδα είναι άξιος αναφοράς. Συγκεκριμένα το 1923, όταν τα αδέλφια άνοιξαν το νέο τους κατάστημα στην οδό Τσαμαδού 5 στον Πειραιά, για να μεγαλώσει ο μικρός χώρος, πρόσθεσαν και τον χώρο του διπλανού συμβολαιογραφείου. Εκεί μέσα βρέθηκαν ξεχασμένες διαφημιστικές αφίσες μιας ξένης εταιρείας χρωμάτων με σήμα τον παπαγάλο. Από εκείνη τη στιγμή αποφάσισαν πως ο παπαγάλος αυτός, θα είναι το πτηνό που έχει αδυναμία στον καφέ Λουμίδη. Μέχρι σήμερα ο παπαγάλος θεωρείται ένα από τα επιτυχημένα εμπορικά σήματα στην ιστορία της ελληνικής διαφήμισης. Έτσι λοιπόν, ο ΛΟΥΜΙΔΗΣ ΠΑΠΑΓΑΛΟΣ, καθιερώθηκε ως ο παραδοσιακός, αυθεντικός ελληνικός καφές, ο “ειδικός” στην κατηγορία του. Δηλαδή έγινε αυτό που λένε…έκαστος στο είδος του και ο Λουμίδης στους καφέδες. Ας ρίξουμε όμως μια ματιά στην ιστορία του:
1910
Τρία αδέλφια από την Κάρυστο, ο Αντώνης, ο Νίκος και ο Ιάσων Λουμίδης, με ελάχιστες οικονομίες από τη δουλειά τους ως καπνεργάτες τα πρώταχρόνια, και τα χρήματα που κατάφερε να πάρει η μητέρα τους όταν πούλησε το μοναδικό τους αμπέλι,αφήνουν τη γενέτειρά τους αναζητώντας εργασία στον Πειραιά. Ύστερα από αρκετές προσωρινές δουλειές, ανοίγουν το1919 ένα παντοπωλείο με αποικιακά προϊόντα στην οδό Ρετσίνα 12 στον Πειραιά και καταπιάνονται με τη δύσκολη διαδικασία της παρασκευής και του καβουρδίσματος του καφέ. Εκεί αποκτούν τον πρώτο πετρόμυλο και ένα καβουρδιστίρι10 οκάδων, χτίζοντας πολύτιμη πείρα στην άλεση και το καβούρδισμα του καλού ελληνικού καφέ.
1920
Οι αδελφοί Λουμίδη επενδύοντας στη φήμη τους για παραγωγή «ανόθευτου» ελληνικού καφέ, επενδύουν όλες τις οικονομίες τους στο πρώτο κατάστημα που ήταν αποκλειστικά αφιερωμένο την πώληση φρεσκοκομμένου καφέ.Παράλληλα, αρχίζουν τη διανομή του καφέ με κάρα στις γειτονιές του Πειραιά.
1923
Οι αδελφοί Λουμίδη επεκτείνουν τη δραστηριότητά τους και ανοίγουν το πρώτο τους καφεκοπτείο στην οδό Τσαμαδού 5 στον Πειραιά. Με μεράκι, αφοσίωση και στόχο την ασύγκριτη ποιότητα, επέμεναν στο σωστό, ομοιόμορφο καβούρδισμα του καφέ για να αποκτήσει σταθερό χρώμα και να μη χαθεί κανένα από τα πολύτιμα χαρακτηριστικά του καθιερώνοντας τον Παπαγάλο ως σήμα του «έτοιμου καφέ Λουμίδης Παπαγάλος»
1928
Ιδρύουν την εταιρεία «Α. Λουμίδης και ΣΙΑ» που προωθεί τον καφέ Βραζιλίας. Καθιερώνεται το «σλόγκαν»: «Έκαστος στο είδος του και ο Λουμίδης στους καφέδες», μια φράση που συνοδεύει τον ελληνικό καφέ μέχρι σήμερα, και έμελλε να περάσει στην καθημερινή μας γλώσσα.
1930
Στο παλιό καφενείοτου Γιάννη Χάφτα στην συμβολή των οδών Αιόλου και Πανεπιστημίου, που έδωσε το όνομά του στην περιοχή των Χαυτείων, ανοίγει το ιστορικό καφεκοπτείο Λουμίδη.
1932
Ο καφές Λουμίδη γίνεται ευρέως γνωστός και αποσπά διεθνείς διακρίσεις σε εκθέσεις στην Ιταλία και τη Γαλλία. Η επιχείρηση επεκτείνεται ακόμα περισσότερο με την ίδρυση του πρώτου καφεκοπτείου στη Θεσσαλονίκη, και δύο ακόμη να ακολουθούν ως το τέλος του Μεσοπολέμου.
1938
Ένα νέο κατάστημα – καφέ ανοίγει επί της οδού Σταδίου, το οποίο έμεινε στην ιστορία ως το «Πατάρι του Λουμίδη». Σε αυτό το πατάρι, πάνω από ένα φλιτζάνι ελληνικού καφέ Λουμίδης Παπαγάλος, εξέχουσες προσωπικότητες των γραμμάτων, τεχνών και της δημοσιογραφίας συναντιόντουσαν για να συζητήσουν και να ανταλλάξουν ιδέες και απόψεις. Εδώ ο Γκάτσος συνθέτει, σε μια νύχτα μέσα, την «Αμοργό» του και εδώ σκαρώνεται το ανέβασμα του «Ματωμένου Γάμου» από το Θέατρο Τέχνης, σε μουσική του γνωστού θαμώνα Μάνου Χατζιδάκη.
1955
Εγκαινιάζεται στα Χαυτεία το «Ελληνικό Σπίτι του Καφέ» και ένα χρόνο αργότερα, ιδρύεται ακόμα ένα κατάστημα στην καρδιά της στεγασμένης αγοράς τροφίμων.
1958
Ιδρύεται η «Ελληνική Βιομηχανία Σοκολάτας– Κακάο Λουμίδη» και εγκαινιάζεται ένα υπερσύγχρονο εργοστάσιο στη Λεωφόρο Αθηνών.
1969
Εγκαινιάζεται ακόμα ένα Καφεκοπτείο Λουμίδη στη Θεσσαλονίκη. Στην οδό Ερμού 22 διατίθενται πλέον περισσότερα από 300 είδη καφέ και σοκολατοποιΐας.
1974
Η Λουμίδης Α.Ε εγκαινιάζει ένα υπερσύγχρονο για τα δεδομένα της εποχής, εργοστάσιο βιομηχανικής παραγωγής τυποποιημένου καφέ στα Οινόφυτα Βοιωτίας.
1987
H Nestlé υποδέχεται στην οικογένειά της τον ελληνικό καφέ Λουμίδης Παπαγάλος, ανοίγοντας μια νέα χρυσή σελίδα στην ιστορία του ελληνικού καφέ.
1995
Επαναλειτουργεί το καφεκοπτείο της Θεσσαλονίκης, ενώ ξεκινά η λειτουργία αυτόνομων Καφεκοπτείων Λουμίδη (shop in shop) στις αλυσίδες supermarkets Carrefour και ΑΒ Βασιλόπουλος. Το δίκτυο των καφεκοπτείων αναπτύσσεται πανελλαδικά, αλλά και με συνεργασίες Franchise.
2012
Κλείνοντας σχεδόν έναν αιώνα παρουσίας στον Πειραιά, το Καφεκοπτείο Λουμίδη μετακομίζει στο ανακαινισμένο Μέγαρο Πολίτη.
2014
Ο ελληνικός καφές Λουμίδης Παπαγάλος παρουσιάζει στους φίλους του αυθεντικού καφέ τη νέα γενιά συσκευασιών, που στέκονται μόνες τους, ανοίγουν εύκολα και ξανακλείνουν, διατηρώντας το πλούσιο άρωμα και τη γεύση του καφέ.
2020
Ήταν το 1920 όταν η 1η γενιά της Οικογένειας Λουμίδη ξεκίνησε το 1ο δίκτυο κατ’ οίκων διανομών φρεσκοκομμένου καφέ με κάρα στις γειτονιές του Πειραιά. Σήμερα, η τρίτη γενιά της οικογένειας εξελίσσει την παράδοση και φέρνει τα υψηλής ποιότητας προϊόντα της στην πόρτα του πελάτη μέσα από το ολοκαίνουριο eshop www.kl.gr. Ακολουθώντας λίγα μόλις βήματα, οι καταναλωτές, μπορούν να αποκτήσουν φρεσκοκομμένο καφέ όλων των ειδών, ροφήματα, παραδοσιακά γλυκίσματα και αξεσουάρ, εύκολα και γρήγορα με αποστολή στο χώρο τους.