Η «ΛΩΞΑΝΤΡΑ» ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ
Posted by estiator at 17 November, at 15 : 09 PM Print
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ESTIATOR
ΕΧΕΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΕΙ ΔΙΚΑΙΩΣ ΩΣ Η «ΛΩΞΑΝΤΡΑ» ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ, Η ΔΙΑΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΣΕΦ ΜΑΡΙΑ ΕΚΜΕΤΣΙΟΓΛΟΥ ΜΑΣ ΜΙΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ ΚΑΙ ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΗΣ
‘Eχετε δηλώσει κατά καιρούς ότι κρατάτε τις Θερμοπύλες όπως έκαναν και οι πρόγονοι μας. Πόσο δύσκολο είναι για μία Πολίτισσα να διαπρέπει στην γαστρονομική επαγγελματική αρένα με κουζίνα που έχει ελληνικά και μικρασιατικά στοιχεία?
-Σίγουρα είναι πολύ δύσκολο σαν γυναίκα Χριστιανή Ορθόδοξη να κρατάς μία επιχείρηση για 21 χρόνια στην Κωσταντινούπολη. Έχω καταφέρει όλα αυτά τα χρόνια μαζί με τους τρεις γιους μου να κρατήσουμε αρκετά ψηλά σε ποιότητα το όνομα της επιχείρησης μας παίρνοντας πολλά βραβεία όχι μόνο από την Τουρκία αλλά και από το εξωτερικό. Κρατάμε τις Θερμοπύλες με όση δύναμη μπορούμε και για όσο θα αντέξουμε . Αυτός ο αγώνας δεν ήταν και ούτε είναι εύκολος. Χρειάζεται καθημερινή μάχη για να μπορέσουμε να κρατήσουμε την πρωτιά σε μία Πόλη με χιλιάδες εστιατόρια και με πολύ μεγάλο ανταγωνισμό.
2. Επιχειρηματίας, καθηγήτρια σε γαστρονομικές σχολές, σεφ, τηλεοπτικό πρόσωπο, συγγραφέας, είστε αναμφισβήτητα πολυπράγμων, τι απολαμβάνεται να κάνετε περισσότερο?
—Σίγουρα απολαμβάνω να διδάσκω στο πανεπιστήμιο Οκάν και να μεταλαμπαδεύω τις γνώσεις που απέκτησα όλα αυτά τα χρόνια της καριέρας μου στη γαστρονομία. Η συγγραφή βιβλίου είναι η δεύτερη αγάπη μου ,για να αντέχουμε οικονομικά με μεγάλο πάθος κατευθύνω την επιχείρηση των εστιατορίων μας. Οι τηλεοπτικές εκπομπές που έκανα σίγουρα με χάρισαν Δημοσιότητα και βοήθησαν στο θέμα αναγνωρισιμότητάς στην Ελλάδα και στο εξωτερικό
3. Πόσο δύσκολη είναι η διάδοση και η διατήρηση της πολίτικης κουζίνας? — Η διάδοση και η διατήρηση της πολιτικής κουζίνας είναι από τα δυσκολότερα έργα που έχω αναλάβει στη ζωή μου. Μία κουζίνα μεγάλων απαιτήσεων που δε συγχωρεί λάθη και δεν ανέχεται νεωτερισμούς. Πρέπει να ακολουθείς πιστά τους άγραφους νόμους των συνταγών. Ουέ και αλίμονο εάν παράκαμψης κάτι η προσθέσεις κατά λάθος κάτι .Δεν σε σώζει από τις γηραιότερές Κωνσταντινουπολίτισσες καμμία δύναμη . Γι’ αυτό τον λόγο προσπαθώ όσο μπορώ να είμαι πιστή στην συνταγές των γιαγιάδων μου και της μητέρας μου.
4. Ποια στοιχεία είναι αυτά που ξεχωρίζουν την πολίτικη κουζίνα?
—-Το μεγαλύτερο στοιχείο νομίζω ότι είναι η μεγάλη αγάπη και το πάθος προς την μαγειρική. Η έντονη ανάγκη το να μαζευτεί οικογένεια γύρω από ένα τραπέζι το οποίο θα έχει επάνω ατελείωτα εδέσματα. Γιατί αυτά τα τραπέζια σε μορφή Βεγγέρας Ήταν ο σκοπός να μαζεύονται οι Κωνσταντινουπολίτες να συζητάνε οι ανδρες πολιτική ,οι γυναίκες να κάνουν το κουτσομπολιό τους καθώς και τα προξενιά για τα παιδιά τους. Τα φαγητά που θα στόλιζαν αυτά τα τραπέζια έπρεπε να είναι καλομαγειρεμένα Με υλικά πρώτης ποιότητος, εύπεπτα, στολισμένα με φαντασία και μοσχοβολιαστά μπαχάρια .
5. Είναι γνωστό ότι στην μαγειρική δεν υπάρχει παρθενογέννεση αλλά και ο διαχωρισμός ανάμεσα στις συνταγές και το που ανήκουν εθνικά είναι πολλές φορές δυσδιάκριτος, εσείς τι θα θέλατε να τονίσετε και να περάσετε στις επόμενες γενιές των σεφ σχετικά με την πολίτικη κουζίνα? Τι δεν θα θέλατε να χαθεί και πάντα το διδάσκετε στους μαθητές σας?
— Οι κουζίνες στις δύο πλευρές του Αιγαίου μοιάζουν μεταξύ τους σημαντικά. Γιατί τα προϊόντα που χρησιμοποιούμε Τα παίρνουμε από τα ίδια χώματα και από την ίδια θάλασσα. Ζούμε σε δύο χώρες με έντονη βλάστηση βοτάνων λαχανικών και φρούτων. Η θάλασσα μας δίνει τα ίδια ψάρια, μαλάκια και όστρακα Αυτό που δεν θέλω να χαθεί ποτέ και το διδάσκω με πάθος στους μαθητές μου καθώς και στους μάγειρες των εστιατορίων μου είναι η χρησιμοποίηση των προϊόντων που μας δίνει η μάνα γη και όχι τα χημικά προϊόντα που έχουν μπει τα τελευταία χρόνια στις κουζίνες.
6. Ποια είναι η αγαπημένη και αντιπροσωπευτική σας συνταγή και γιατί?
—Δυστυχώς εδώ δεν μπορώ να σας απαντήσω για μεμονωμένα πιάτα η συνταγές.Όλες οι συνταγές είναι αγαπημένες και η καθεμία έχει και τη δική της ανάμνηση στην ψυχή και στην καρδιά μου. Με την κάθε συνταγή μου προσπαθώ να κρατήσω ζωντανή στη μνήμη μου την ιστορία των προγόνων μου γι’ αυτό το λόγο δεν μπορώ να ξεχωρίσω καμιά από τις συνταγές μου σαν ιδιαίτερη.
7. Η γαστρονομία ως πολιτιστικό στοιχείο ενώνει, βρίσκεστε ανάμεσα σε δύο χώρες που τις ενώνουν αλλά ταυτόχρονα τις χωρίζουν πολλά, ποια είναι η δική σας ματιά σε όλο αυτό?
—-Αυτό που ξέρω εγώ είναι ότι σε ένα καλοστρωμενο και στολισμένο τραπέζι Γεμάτο με καλομαγειρεμένες ιδιαίτερες λιχουδιές ,πεντανόστιμα γλυκά και ένα μοσχοβολιαστό κρασάκι μπορούν να λυθούν όλες οι διαφορές.
8. Μόλις κυκλοφόρησε το νέο σας βιβλίο με τίτλο «Οι τεντζερέδες της Μαρίας», τι βρίσκουμε στις σελίδες του?
—Στους τεντζερέδες μου θα βρείτε συνταγές που θα σκαλίσουν μνήμες, θα αναστατώσουν καρδιές και θα γεννήσουν θύμισες .
9. Μοιραστείτε μαζί μας κάποια από τα μελλοντικά σας σχέδια.
—-Όνειρα κάνω πολλά σχέδια ποτέ. Το σίγουρο είναι ότι σε λίγο καιρό τελειώνει το μυθιστόρημα μου που αφορά τη ζωή μιας Κωνσταντινουπολίτισσας . Ένα βιβλίο που το γράφω ανάλογα με τη διάθεσή μου και τα σκαμπανεβάσματα της κάθε εποχής τα τελευταία 10 χρόνια. Ονειρεύομαι πολλά ταξίδια ,να γνωρίσω καινούργιους τόπους με διαφορετικές μαγειρικές συνήθειες. Σας ευχαριστώ πολύ και εύχομαι Αγάπη Υγεία και Ειρήνη σε όλον τον κόσμο .
Η ΑΥΓΗ – ΜΑΡΙΑ ΑΤΜΑΤΖΙΔΟΥ είναι η εμπνεύστρια και διοργανώτρια του 2Nd Hellenic Gastronomy Festival in New York #Nikolaostselementes
Ε. Ως Chairwoman του American Hellenic Center of Health and Well Being πως εμπνευστήκατε το Hellenic Gastronomy Festival in New York #Nikolaostselementes
Α.Α. Η Ελληνική κουζίνα είναι παγκοσμίως γνωστή για το πόσο υγιεινή είναι και ενδιαφερόμαστε αρχικά να την γνωρίσουν όσοι δεν την ξέρουν, αλλά και να διευρύνουμε την γευστική παλέτα σε όσους την γνωρίζουν δηλ. να αναδείξουμε ότι δεν υπάρχει μόνο το τζατζίκι και η σπανακόπιτα, αλλά και πάρα πολλά άλλα πιάτα. Για αυτό τον λόγο διοργανώνουμε το φεστιβάλ ελληνικής γαστρονομίας για να συνδέσουμε τις γεύσεις με τις ιστορίες των προιόντων με απώτερο στόχο να προσελκύσουμε ταξιδιώτες που θα επισκεφτούν την Ελλάδα.
Ε. Τι περιλαμβάνει το φετινό πρόγραμμα του φεστιβάλ?
Α.Α. Φέτος έχουμε την διασύνδεση των ελληνικών εστιατορίων της Νέας Υόρκης με την ελληνική κοινότητα των σχολείων και των εκκλησιών, για να αναδείξουμε τα συστατικά της υγιεινής διατροφής της ελληνικής κουζίνας. Επίσης το φεστιβάλ τιμά τα «100 χρόνια από την καταστροφή της Σμύρνης» και συνδέει τις συνταγές από την Μικρά Ασία με παρουσίαση λαογραφικών στοιχείων. Είναι σημαντικό να μην χαθεί η πλούσια μας παράδοση στην λήθη. Για αυτό και καλέσαμε την κ. Εκμετσίογλου να συμμετέχει γιατί αναμφισβήτητα αποτελεί σπουδαίο κομμάτι της μαγειρικής αυτής παράδοσης και έχει πολλά να μοιραστεί μαζί με το κοινό. Για εμάς η γαστρονομία αποτελεί πολιτιστικό στοιχείο το οποίο έχουμε χρέος να διασώσουμε, να προβάλλουμε και να εξελίξουμε. Σας περιμένουμε όλους την Παρασκευή στο Πολιτιστικό Κέντρο της Αρχιεπισκοπής στην κεντρική μας εκδήλωση «ΜΝΗΜΕΣ ΤΗΣ ΜΙΚΡΑΣ ΑΣΙΑΣ», σε ένα multimedia event με αρχειακό υλικό από την συλλογή του Δρ. Νικόλα Αλεξίου και του Mykonos Multimedia Festival και λαογραφική παρουσίαση από την συγγραφέα- εκπαιδευτικό κ. Μαρία Προκοπίδου. Θα ακολουθήσει γευσιγνωσία με συνταγές της Μικράς Ασίας. Είσοδος ελεύθερη.
Περισσότερες πληροφορίες στην σελίδα μας https://www.facebook.com/American-Hellenic-Center-of-Health-and-Well-being-