Παραμένετε Επίκαιρος;

Posted by at 15 May, at 07 : 23 AM Print

Του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΟΛΙΤΣΑ

OΠΩΣ θα έχετε προσέξει, ο κλάδος της εστίασης βρίσκεται σε μια κατάσταση διαρκούς μεταβολής τα τελευταία χρόνια. Καθώς η ανερχόμενη γενιά καταναλωτών τροφίμων παίρνει κεντρική θέση στο προσκήνιο, κομίζει και μιαν αντίληψη που συν δέεται με την ανατροφή της, η οποία χαρακτηρίζεται από τη δυνατότητα άμεσης πρόσβασης σε πληροφορίες και τη συχνότητα με την οποία κατακλύζεται από τις πληροφορίες αυτές. Οι απόψεις διίστανται για το αν έχουμε γίνει εξυπνότεροι από το γεγονός αυτό, αλλά κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την επιρροή που ασκεί το διαδίκτυο και ιδιαίτερα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα οποία μας εμφανίζουν πλειάδα πραγμάτων που δεν θα είχαμε ποτέ αναζητήσει κάνοντας μια απλή περιήγηση στο διαδίκτυο.

Το αποτέλεσμα για όλες τις επιχειρήσεις, αλλά ιδίως για τα εστιατόρια, είναι ότι η βάση των πελατών μας γνωρίζει (και σε κάποιες περιπτώσεις, διδάσκεται) πράγματα για το φαγητό που εμείς οι ίδιοι μπορεί να αγνοούμε. Για να τα πούμε αλλιώς: οι πελάτες μας (οι μη ειδήμονες) συχνά γνωρίζουν ή διαθέτουν γνώσεις για πράγματα που εμείς (οι ειδήμονες) μπορεί να μην έχουμε ενημέρωση. Είναι σαν να γνωρίζει ένας ασθενής περισσότερο για την επέμβαση καρδιάς στην οποία πρόκειται να υποβληθεί από τον καρδιοχειρουργό που θα τον εγχειρίσει.

Ως περήφανος Έλληνας που κέρδισε πολλά χρήματα στον κλάδο της εστίασης μετά από δεκαετίες στον χώρο, η ιδέα ότι μπορεί να μην γνωρίζω παραπάνω από τον καθημερινό χρήστη του διαδικτύου μού φαίνεται παράλογη. Όμως, ως έξυπνος Έλληνας, γνωρίζω επίσης ότι «τα πάντα ρει», οι καιροί αλλάζουν και ο κόσμος εξελίσσεται.

Για να κατανοήσουμε το γεγονός αυτό καλύτερα, σκεφθείτε την επίδραση που είχε η τηλεόραση στη γενιά που μέχρι τότε γνώριζε μόνο τη ραδιοφωνία. Ολόκληρες επιχειρηματικές αυτοκρατορίες κτίστηκαν από διαφημίσεις στο νέο αυτό μέσο. Το διαδίκτυο και δη τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποτελούν μια πιο εξισωτική μορφή των ΜΜΕ, όπου οποιοσδήποτε διαθέτει ένα έξυπνο κινητό τηλέφωνο, μια ταμπλέτα ή έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή μπορεί να μεταδώσει (ή να αναμεταδώσει) περιεχόμενο. Μάλιστα, αυτή την εποχή, τα φαγητά και ποτά συγκαταλέγονται ανάμεσα στα πιο αγαπημένα αντικείμενα συζήτησης και διανομής των χρηστών των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Για να καταλάβετε πόσο γνωρίζετε για τις τάσεις στην εστίαση (ή ακόμη και για γαστρονομικές καινοτομίες που προ καλούν ενδιαφέρουν και μπορεί να εξελιχθούν σε αυριανές τάσεις), αναρωτηθείτε πόσα ξέρετε για τα παρακάτω: μπαν μι, σου βιντ, μαύρο σκόρδο, χαρίσα, τσάι τυριού, κομπούτσα, χατσαπούρι…

Το πρωί, κοιτάζοντας τη ροή ειδήσεων στο Facebook, βρήκα δεκάδες αναρτήσεις για φαγητά. Κάποιες ήταν από φίλους, άλλες από σελίδες που ακολουθώ, άλλες πάλι από εστιατόρια που ανεβάζουν φωτογραφίες με τα καλύτερα πιάτα τους, ενώ μαζί με τα ανωτέρω, δεν έλειπαν οι αυτοματοποιημένες αναρτήσεις από τις διαφημιστικές μηχανές  του κ. Ζάκερμπεργκ που μου εμφανίζουν πράγματα βάση των ενδιαφερόντων μου (ο Μεγάλος Αδελφός όλα τα γνωρίζει). Μεταξύ των αναρτήσεων εικονιζόταν τα εξής πιάτα: σπιτίσιο παγωτό με κρούστα φουρνισμένου μπισκότου και κομμάτια ωμής ζύμης μπισκότου, μελιτζάνες ρολα τίνι με προσούτο, ψιλοκομμένο λουκάνικο με φρέσκια μοτσαρέλα, κοτομπέργκερ με μεγάλα κομμάτια αβοκάντο, κουβανέζικο πικαντίλο, τιμπάνι (ζυμαρικό με στρώσεις στη γάστρα), τοστ με πικάντικο τραβηγμένο κοτόπουλο και κρεμμυδάκι τουρσί, μήλο και καπνιστό τυρί, σακσούκα (αυγά ποσέ με σάλσα ντομάτας-χαρίσας), μίνι μπέργκερ από μπαν μι και βάφλες φουντούκι με σιρόπι Φραντζέλικο καστανού βουτύρου.

Η παλαιολιθική, κετογονική και Μεσογειακή δίαιτα διαδίδονται με ιλιγγιώδη ταχύτητα καθώς οι φίλοι καυχώνται για τα κιλά που απώλεσαν (ή σχεδιάζου να ελπίζουν να χάσουν) στις παρέες τους και μοιράζονται στατιστικά με τα πλεονεκτήματα των διαίτων αυτών και εύκολες συνταγές.

Το τραγικό της υπόθεσης είναι ότι ο αναχρονιστικός τρόπος να ανακαλύψει κανείς τις τάσεις και τα αγαπημένα πιάτα των πελατών ήταν χρονοβόρος και ακριβός – έπρεπε να επισκεφθείς το ένα εστιατόριο μετά το άλλο. Παρόλο που το να επισκέπτεσαι διάφορα καταστήματα κατά καιρούς εξακολουθεί να είναι σημαντικό, ο νέος τρόπος να ανακαλύψεις προς τα πού κινούνται οι γαστρονομικές προτιμήσεις του κοινού είναι άμεσος και δεν κοστίζει τίποτα.

Ακολουθήστε τη συμβουλή μου. Αν δεν παρακολουθείτε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, θα καταταχθείτε σε μια τρίτη κατηγορία Ελλήνων – εκείνη των ξεροκέφαλων, που βλέπουν τον κόσμο γύρω τους να αναπτύσσεται και να καταπίνει όλα όσα έχτισαν επί πολλά χρόνια με σκληρή δουλειά και μόχθο.

 


Ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝOΣ Ν. ΚΟΛΙΤΣΑΣ είναι επιχειρηματικός εκπαιδευτής που εργάζεται στην τριπολιτειακή περιφέρεια της Νέας Υόρκης και πέρα από αυτήν. Επικοινωνήστε μαζί του στον αριθμό 203-947-6234 ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση ckolitsas@gmail.com.

HOME PAGE

Related Posts

Comments are closed.