Ύµνος για την Δηµοκρατία στον τόπο που γεννήθηκε

Posted by at 3 January, at 13 : 08 PM Print

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΟΜΠΑΜΑ ΣΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΝΙΑΡΧΟΥ

ΜΕ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ικανοποίηση σηµειώνουµε το γεγονός της θερµής υποδοχής που έτυχε ο Πρόεδρος Οµπάµα στην Ελλάδα. Πρόκειται για ένα ευχάριστο γεγονός που ίσως µετριάσει το αντιαµερικανικό µένος και να οδηγήσει σε στενότερη συνεργασία µεταξύ των δύο χωρών. Ο Αµερικανός Πρόεδρος έκαµε ένα ιστορικό ύµνο της Δηµοκρατίας στον τόπο που γεννήθηκε και καταχειροκροτήθηκε µε ενθουσιασµό από ένα πολυπληθές ακροατήριο.Ήταν µια πραγµατικά ιστορική επίσκεψη που δεν θύµιζε τίποτε από την επίσκεψη Κλίντον τον Νοέµβριο το 1999 όταν κυριολεκτικά κάηκε η Αθήνα. Κατά την επίσκεψη Οµπάµα σηµειώθηκε µια σχετικά µικρή διαδήλωση κοµουνιστών και… διδασκάλων, χωρίς την συµµετοχή του κυβερνώντος ακροαριστερού ΣΥΡΙΖΑ. Ακολουθούν µερικά αποσπάσµατα από τον προεδρικό λόγο στην Αθήνα:

Ο πρόεδρος Οµπάµα άνοιξε την οµιλία του εκφράζοντας την ευγνωµοσύνη του προς την Ελλάδα, τη χώρα που, όπως ανέφερε, γέννησε τη Δηµοκρατία, το Κράτος, το µέρος που φηµίζεται για τη φιλοξενία αλλά και το µέρος όπου άναψε για πρώτη φορά η φλόγα του δηµοκρατικού πολιτεύµατος και έκτοτε παραµένει άσβεστη.

«Καλησπέρα Ελλάδα, γεια σας! Καλησπέρα στην κυβέρνηση και στον λαό της Ελλάδας και στον πρωθυπουργό κ. Τσίπρα που ήρθε σήµερα µαζί µε τόσους νέους ανθρώπους. Σας ευχαριστώ για τη θερµή υποδοχή. Ήθελα πολύ σε αυτό το τελευταίο ταξίδι να έρθω στην Ελλάδα, γιατί έµαθα για την θρυλική φιλοξενία του ελληνικού λαού, εν µέρει διότι έπρεπε να δω την Ακρόπολη, τον Παρθενώνα αλλά και να εκφράσω την ευγνωµοσύνη για όσα η Ελλάδα αυτός ο κόσµος ο µικρός ο µέγας προσέφερε στην ανθρωπότητα., είπε ο Αµερικανός Πρόεδρος, ενώ το κοινό ξεσπούσε συχνά σε χειροκροτήµατα ακούγοντας τον να µιλά για τα δώρα της Ελλάδας προς τον υπόλοιπο κόσµο που δεν είναι άλλα, όπως είπε χαρακτηριστικά, από την αλήθεια και την πίστη».

Αναφερόµενος στην ιδέα της Δηµοκρατίας που γεννήθηκε στους βράχους αυτής της πόλης, ο Μπαράκ Οµπάµα είπε:

«Εδώ ακριβώς πριν από 25 αιώνες γεννήθηκε µια νέα ιδέα η Δηµοκρατία, το Κράτος, η ισχύς του “κυβερνώ” που προέρχεται από τον δήµο, τον λαό, η έννοια ότι είµαστε πολίτες και όχι δούλοι. Οι πρώιµες µορφές Δηµοκρατίας στην Αθήνα δεν ήταν τέλειες όπως και οι πρώτες µορφές Δηµοκρατίας στην ΗΠΑ δεν ήταν τέλειες. Ο Περικλής είχε πει ότι το δικό µας Σύνταγµα δεν εµπνέει τους λίγους αλλά τους πολλούς».

Συνεχίζοντας την οµιλία του ο πρόεδρος των ΗΠΑ αναφέρθηκε και στη φλόγα του δηµοκρατικού πολιτεύµατος «που άναψε για πρώτη φορά στην Αθήνα και ποτέ δεν έσβησε, ο µεγάλος Διαφωτισµός έλαβε χώρα εδώ. Σε δύσκολους καιρούς αυτά τα ιδανικά αµφισβητούνται. Μας είπαν ότι αυτά είναι δυτικές ιδέες µας είπαν ότι κάποιοι προτιµούν τα απολυταρχικά καθεστώτα». Ωστόσο, όπως επεσήµανε, αν και «κάθε χώρα έχει τις δικές τις παραδόσεις και ακολουθεί το δικό της µονοπάτι, η ζωή µε αξιοπρέπεια και η επιθυµία ο καθένας να είναι ένα κοµµάτι µιας ζωής µε αποφασιστικότητα είναι µαθήµατα είναι εν συνόλω παγκόσµια και κάτι που καίει σε κάθε ανθρώπινη καρδιά».

Ο Μπαράκ Οµπάµα µιλώντας για την απειλή του ISIS αναφέρθηκε εκ νέου στην έννοια της Δηµοκρατίας «η οποία είναι ισχυρότερη από οργανισµούς ή οργανώσεις όπως ο ISIS». Εξήρε επίσης τον ρόλο της Ελλάδας στην αντιµετώπιση της προσφυγικής κρίσης λέγοντας πως «οι Δηµοκρατίες βοηθούν τους πρόσφυγες που είναι σε ανάγκη και πουθενά αλλού στον κόσµο δεν έχουµε διαπιστώσει τόση συµπόνοια όπως στην Ελλάδα. Η γενναιοδωρία των Ελλήνων ενέπνευσε τον κόσµο. Η Ελλάδα δεν µπορεί να επωµιστεί µόνη της το προσφυγικό. Η Δηµοκρατία σας όµως ανοίγει την αγκαλιά της».

Μιλώντας για τις επιπτώσεις της παγκοσµιοποίησης τόνισε ότι «ενισχύει τις ανισότητες σε εθνικό και διεθνές επίπεδο». Χαρακτήρισε µάλιστα την ανισότητα ως µια από τις µεγαλύτερες προκλήσεις σήµερα. Κάνοντας έναν σύντοµο απολογισµό της θητείας του ο Μπαράκ Οµπάµα αν και παραδέχθηκε ότι υπήρξε ατελής αναφέρθηκε και σε κάποιες από τις πολιτικές της κυβέρνησής του. «Ολοι οι Αµερικανοί γνωρίζουν ότι κάναµε ότι καλύτερο µπορούσαµε, ζητήσαµε από τους πιο πλούσιους αµερικανούς να πληρώσουν περισσότερους φόρους αλλά κάναµε και παρεµβάσεις, περάσαµε τις µεγαλύτερες µεταρρυθµίσεις για την Wall Street για να την προστατεύσουµε από µια πιθανή µεγάλη κρίση. Η ανισότητα κυµάνθηκε σε χαµηλά επίπεδα, µειώσαµε το χάσµα ανδρών και γυναικών, αποδείξαµε ότι η υγεία είναι δικαίωµα για όλους», είπε.

Ο κ. Οµπάµα έκανε αναφορά και στις προκλήσεις που αντιµετωπίζει η σηµερινή Ελλάδα λόγω της οικονοµικής κρίσης. Εξέφρασε την υπερηφάνειά του για την προσπάθεια της διοίκησής του να βοηθήσει τη χώρα µας και δεσµεύτηκε ότι θα συνεχίσει να λέει στους πιστωτές ότι είναι αναγκαία τα µέτρα που θα βοηθήσουν την Ελλάδα να έχει µια βιώσιµη οικονοµία. «Εδώ στην Ελλάδα υπάρχει µια κατάσταση µεταρρυθµίσεων. Το πρώτο βήµα ήταν να µπουν τα θεµέλια για την ανάκαµψη. Η ελληνική οικονοµία και τα επίπεδα του χρέους έγιναν µη βιώσιµα σε αυτή την παγκοσµιοποιηµένη οικονοµία. Για να παραµείνει η Ελλάδα ανταγωνιστική θα έπρεπε να γίνουν µεταρρυθµίσεις, αλλά ο κόσµος δεν κατανοεί τις θυσίες που έχουν κάνει οι Ελληνες και είµαι υπερήφανος για την προσπάθεια της διοίκησης µου να βοηθήσει όλους τους Ελληνες. Ενα µέρος της επίσκεψης µου ήταν να καταδείξω τα σηµαντικά βήµατα που έγιναν.

Πολλά πρέπει να γίνουν ακόµα και θέλω να συγχαρώ και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για τις µεταρρυθµίσεις. Θα συνεχίσετε να έχετε την υποστήριξη των ΗΠΑ. Εγώ θα συνεχίσω να λέω στους πιστωτές ότι πρέπει να ληφθούν µέτρα που διευκολύνουν τη βιωσιµότητα του χρέους. Το χρέος είναι κλειδί για να ανακάµψει η χώρα. Οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν ότι υπάρχει µέλλον, δεν πρέπει να µεταναστεύετε αλλού, πρέπει να µείνετε εδώ και να ευηµερήσετε. Είµαι σίγουρος ότι η Ελλάδα θα δει καλύτερες µέρες γιατί αυτό µου έρχεται κατά νου. Τίποτα δεν λύγισε το πνεύµα σας κι έτσι θα ανταπεξέλθετε σε αυτή την δύσκολη περίοδο», είπε ο Οµπάµα απευθυνόµενος στον ελληνικό λαό.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην ελληνική λέξη «φιλότιµο». «Φιλότιµο, το βλέπω κάθε µέρα και µου δίνει κουράγιο. «Όλοι ζούµε κάτω από το ίδιο φεγγάρι. Σε όλες τις κοινωνίες και τις χώρες υπάρχει περισσότερο φιλότιµο, όπως λένε οι Έλληνες. Φιλότιµο. Το βλέπω κάθε µέρα και αυτό µου δίνει ελπίδα… Στο τέλος τα πάντα εξαρτώνται από µας. Ο πιο σηµαντικός θώκος είναι αυτός του πολίτη», είπε ενώ έκλεισε την οµιλία του λέγοντας στα ελληνικά «Ζήτω η Ελλάς».

HOME PAGE

Related Posts

Comments are closed.