H “Φόνισσα”, στα πλαίσια του New York Greek Film Expo 2024

Posted by at 14 October, at 10 : 35 AM Print

To Σάββατο, 12 Οκτωβρίου 2024 στις 6:00 μ.μ. στα πλαίσια του New York Greek Film Expo 2024, στο Museum of Moving Image, πραγματοποιήθηκε η προβολή της ταινίας η «Φόνισσα», από το ομώνυμο διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, σε σκηνοθεσία της Εύα Νάθενα και σε σενάριο της Κατερίνας Μπέη. Η σκηνοθέτης, ήταν παρούσα στην προβολή της ταινίας, στο τέλος ακολούθησε πλήρης συνέντευξη για τα σχετικά της ταινίας. Η ταινία γυρίστηκε το 2023 και είχε διάρκεια 97 λεπτά, η γλώσσα ήταν στα ελληνικά με αγγλικούς υπότιτλους. Τον πρωταγωνιστικό ρόλο της φόνισσας έπαιξε η αξιόλογη ηθοποιός, Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, επίσης, μεταξύ άλλων,  πήραν μέρος οι ηθοποιοί: Μαρία Πρωτόπαππα, Πηνελόπη Τσιλίκα, Έλενα Τοπαλίδου, Δημήτρης Ήμελλος, Χρήστος Στέργιογλου, Γιάννης Τσορτέκης.

Βασισμένο στο κλασικό διήγημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, η «φόνισσα», Φραγκογιαννού, οδηγημένη στην απελπισία για τις καταπιεστικές συνθήκες διαβίωσης των γυναικών στη νησιωτική κοινότητά της γύρω στο 1900, σαν μαία βρίσκει μια βίαιη λύση για να αντιμετωπίσει τα δεινά μιας ανδροκρατούμενης κοινωνίας. Βλέποντας τον εαυτό της ως σωτήρα, αφαιρεί τις ζωές νεαρών κοριτσιών για να τα γλιτώσει από ένα μέλλον κακουχιών και δουλείας.

Η ταινία έκανε πρεμιέρα στο 64ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, αποσπώντας έξι βραβεία. Επελέγη ως η πρόταση της Ελλάδας για το Όσκαρ Καλύτερης Διεθνούς Ταινίας στα 97α βραβεία της Ακαδημίας.

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Related Posts

Comments are closed.