Fancy Food Show

Posted by at 3 August, at 18 : 52 PM Print

Η Ελληνική συμμετοχή

■ Της ΒΙΚΗΣ ΤΣΑΒΑΛΙΑ

 

 

ΕΣΤΩ και μικρή, η συμμετοχή ομογενειακών εισαγωγικών Οίκων και ελληνικών βιομηχανιών τροφίμων, στο Fancy Food Show, σημειώνει την αύξηση των ελληνικών εξαγωγών στην Αμερική. Η αύξηση αυτή οφείλεται, κυρίως, στο άνοιγμα εκατοντάδων εστιατορίων με ελληνική κουζίνα.

Τα ελληνικά προϊόντα βρίσκονται στον κύκλο των θεμάτων που καλύπτει το Estiator. Είναι γνωστή στους αναγνώστες μας και η εκστρατεία που άρχισε το περιοδικό μας από το 2010, για την κατανάλωση των ελληνικών προϊόντων στα εστιατόρια με το γενικό σύνθημα «Αγοράζουμε Ελληνικά». Το ενδιαφέρον μας αυτό μας έφερε και φέτος στο Fancy Food Show.

Ο Σύνδεσμος Specialty Food είναι μια ευημερούσα κοινότητα παραγωγών τροφίμων, προμηθευτών και εισαγωγέων, η οποία ιδρύθηκε το 1952 στη Νέα Υόρκη. Παρέχει στα 3.000 μέλη της στις Η.Π.Α. και στο εξωτερικό τα εργαλεία, τις γνώσεις και τις διασυνδέσεις για να προάγουν τις επιχειρήσεις τους σε μια συνεχώς εξελισσόμενη αγορά. Ο σύνδεσμος αυτός οργανώνει ετησίως την έκθεση Fancy Food Show τον χειμώνα στην Καλιφόρνια και το καλοκαίρι στην Νέα Υόρκη. Παίρνουν μέρος, με εκθεσιακά περίπτερα, παραγωγοί, εισαγωγείς και προμηθευτές τροφίμων και ποτών από όλο των κόσμο. Πρόεδρος από τον Ιούλιο του 2016 είναι ο ελληνικής καταγωγής Phillip Kafarakis, με 30 χρόνια πείρα στον κλάδο των τροφίμων και πρώην πρόεδρος του παγκοσμίως μεγαλύτερου συνδέσμου εστιατόρων National Restaurant Association που εδρεύει στην Ουάσινγκτον. «Το “Summer Fancy Food Show” μας έδωσε την ευκαιρία να γιορτάσουμε τα 65 χρόνια αρίστευσης του “SFA” στον κλάδο των εξειδικευμένων τροφίμων» , δήλωσε ο πρόεδρος του “SFA” κ. Φιλ Καραφάκης. «Τα μέλη του “SFA”, μαζί με επαγγελματίες από τον κλάδο, προσέρχονται στις εκθέσεις μας για συναλλαγές, για να επιμορφωθούν και για να εμπνευστούν. Με την βελτίωση της διαδικασίας πιστοποίησης και την προσθήκη της καινοτόμου, συμμετοχικής εμπειρίας του “LevelUP”, επανατονίσαμε την αποστολή του “SFA” υπέρ της προώθησης του κλάδου των εξειδικευμένων τροφίμων, ανάπτυξης επιχειρήσεων και δημιουργίας δικτυώσεων εντός του χώρου μας. Μείναμε ικανοποιημένοι από την προσέλκυση τόσων αγοραστών από τόσους εμπορικούς διαύλους. Στο κάτω-κάτω, ο χώρος μας δεν περιορίζεται αποκλειστικά στους λιανοπώλες γκουρμέ προϊόντων. Ο εκθεσιακός χώρος μας έχει μεγαλώσει και χαιρόμαστε που υποδεχόμαστε τόσο κόσμο”.

 

 

Η έκθεση έγινε και εφέτος στο Jacob Javits Center της Νέας Υόρκης 24-26 Ιουνίου. Πήραν μέρος πάνω από 55 χώρες, 2,600 περίπου εκθέτες και 40,000 επαγγελματίες του κλάδου.

Η Specialty Food Association, προσφέρει ετήσια βραβεία σε προϊόντα ορισμένων ειδών διατροφής, όπως η καλύτερη σοκολάτα, το τυρί και το αλμυρό σνακ, κ.λ.π.

Διοργανωτής του ελληνικού περιπτέρου ήταν η κρατική υπηρεσία “Enterprise Greece” με πρόεδρο τον κ. Αντώνη Γραβάνη. Η υπηρεσία αυτή είναι μετεξέλιξη της «Επενδύστε στην Ελλάδα Α.Ε.» στην οποία ενσωματώθηκαν και οι αρμοδιότητες του Ελληνικού Οργανισμού Εξωτερικού Εμπορίου. Η «Enterprise Greece» τελεί υπό την εποπτεία του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης για την προσέλκυση επενδύσεων και την προώθηση Εξαγωγών.

 

 

Στο ελληνικό περίπτερο με ευδιάκριτη θέση στο κτίριο του Javits Center, πήραν μέρος 41 εταιρίες από διαφορετικά μέρη της Ελλάδος, Αθήνα, Πειραιά, Θεσσαλονίκη, Κρήτη, Αγρίνιο, Λάρισα, Βόλο, Αίγιο, κ.α. Τα είδη με την μεγαλύτερη συμμετοχή ήταν τα λάδια και οι ελιές, τα τυροκομικά και τα κρασιά. Επίσης, συμμετείχαν αρκετοί συνεταιρισμοί και οργανισμοί ποτών και τροφίμων όπως η Gaia, PDO GOUMENISSA, Olive You. Πήραν μέρος ακόμη η γνωστή σοκολατοβιομηχανία ΙΟΝ, το ρύζι Agrino, τα τυριά Kolios, τα κατεψυγμένα έτοιμα προϊόντα Edesma και τα μπισκότα TSANOS. Επίσης, ελληνικές εταιρίες φιλοξενήθηκαν σε άλλο τμήμα της αίθουσας, ανεξάρτητο από το επίσημο περίπτερο.

Το εκθεσιακό περίπτερο της Κύπρου, με υπερβολικά λιγότερες συμμετοχές από τις άλλες χρονιές, έφτασε μόλις τις 9. Ανάμεσα σε αυτές το τυρί χαλούμι, μπαχαρικά και λάδια. Με φιλικό πάντα τρόπο και επαγγελματισμό ο κ. Αρίστος Κωνσταντίνου, διευθυντής του Εμπορικού Κέντρου της Κύπρου για την Νέα Υόρκη, ευελπιστεί για μια μεγαλύτερη συμμετοχή του χρόνου. Αντίθετα, ο διευθυντής του Ελληνικού Εμπορικού Κέντρου στην Ν. Υόρκη κ. Γιώργος Μιχαϊλίδης έλαμψε δια της απουσίας του, διότι δεν είχε ειδοποιηθεί σχετικά από την Αθήνα, ενώ οι προκάτοχοι του είχαν την οργάνωση και τον συντονισμό της Ελληνικής συμμετοχής στην έκθεση.

Στην Έκθεση πήραν μέρος, γνωστές ομογενειακές βιομηχανίες τροφίμων και εταιρίες διανομής, που για πολλά χρόνια εξυπηρετούν τα εστιατόρια και παντοπωλεία και έχουν συμβάλει σημαντικά στην αύξηση της κατανάλωσης ελληνικών προϊόντων στην ΗΠΑ.

 

 

Η Kontos Foods, βιομηχανία παραγωγής πίτας, φύλλου, προϊόντων φύλλου κρούστας και ελληνικών γλυκισμάτων, κρεπών, καθώς επίσης και του νέου προϊόντων της, των λουκουμάδων. Η εταιρία Kontos προμηθεύει, επίσης, τα εστιατόρια με γύρο και προϊόντα κρέατος, τυριά, ελιές και άλλα μεσογειακά προϊόντα όπως ντολμάδες, ταραμά, καθώς και τα εκλεκτά προϊόντα της καναδέζικης Skotidakis Farms τα οποία αντιπροσωπεύει. Παρόντες στο εκθεσιακό περίπτερο ο αντιπρόεδρος κ. Στηβ Κόντος, γιος του ιδρυτή της εταιρίας Ευρυπίδη Κόντου, ο γιος του Στηβ Ευριπίδης Jr. και ο διευθυντής μάρκετινγκ Warren Stoll.

Αξιόλογη η παρουσία της Fantis Foods, βιομηχανίας φαγωσίμων και διανομής ελληνικών προϊόντων με έδρα το Νιου Τζέρσεϋ. Στην μεγάλη γκάμα της περιλαμβάνονται τυριά από την Ελλάδα καθώς και προϊόντα ιδική της παραγωγής σε εγκαταστάσεις της στην άνω Νέα Υόρκη. Επίσης, ελιές, λάδια, μπαχαρικά, προϊόντα ζαχαροπλαστικής και την μεγαλύτερη ποικιλία γνωστών ελληνικών κρασιών και μπίρας από την θυγατρική της Fantis Imports. Προσφέρει επίσης στα εστιατόρια γύρο, από την θυγατρική της Big City Gyros. Στην έκθεση παρευρέθηκαν οι υπεύθυνοι της εταιρίας Τζέρυ και Στηβ Μακρής, καθώς και συνεργάτες τους. Πρόκειται για την αρχαιότερη εισαγωγική εταιρία ελληνικών προϊόντων που ίδρυσε ο Αργύριος Φάντης και συνέχισε και ανέπτυξε ο ανιψιός του Γεώργιος Μακρής, πατέρας του Στηβ και του Τζέρυ.

 

 

 

Η Krinos Foods, είναι μια από τις μεγαλύτερες και παλαιότερες εισαγωγικές εταιρίες γνωστών ελληνικών προϊόντων όπως τα λάδια Μινέρβα, κονσέρβες ΖΑΝΑΕ, μέλι Αττική, κ.α. Στο περίπτερο της παρών μεταξύ άλλων ήταν ο κ. Θανάσης Ματσιώτας, διευθυντής πωλήσεων της Krinos και ο κ. Γιάννης Χαλδούπης, διευθυντής εξαγωγών της γνωστής μελισσοκομικής εταιρίας Attiki. Την εταιρία ίδρυσε ο κ. Γιάννης Μοσκαχλαϊδής και σήμερα προεδρεύεται από τον γιο του Ερικ.

Αξιόλογη ήταν και η παρουσία της Optima Foods. Ιδιοκτήτης της ο κ. Κώστας Μάστορας και συνιδιοκτήτης ο κ. Δημήτρης Χατζηπολυχρόνης, ιδιοκτήτες επίσης του γνωστού σουπερμάρκετ Titan Foods στην Αστόρια. H Optima, με έδρα το Deer Park, Long Island, εισάγει από το 1982 γνωστά ελληνικά προϊόντα κυρίως για χονδρική πώληση στα εστιατόρια και παντοπωλεία. Το Titan διαθέτει μονάδα αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής. Στο περίπτερό της μεταξύ άλλων συνεργατών ήταν παρόντες και οι δυο ιδιοκτήτες της.

 

 

 

Για μια ακόμη φορά έκαμε την παρουσία της στο Fancy Food Show η εταιρία Loumidis Foods η οποία εκτός από τον περίφημο καφέ «Παπαγάλος» αντιπροσωπεύει στην Αμερική γνωστά ελληνικά προϊόντα όπως τα Palirria, Olympus, Papadopoulos, Orino, Lux, Misco, Krocus of Kozanis, κ.α. Η εταιρία με έδρα τώρα το Lyndhurst, NJ, εφοδιάζει εστιατόρια με γύρο, πίτα, φέτα, γιαούρτι και άλλα προϊόντα που εισάγει από την Ελλάδα. Στο περίπτερο της εταιρίας ήταν παρόντες ο Ιάσων Λουμίδης και οι συνεργάτες της εταιρίας στην Αμερική Βλάσης Αναστασίου και Χρήστος Καρφής.

Αισθητή ήταν και η παρουσία της γαλακτοκομικής εταιρίας ΦΑΓΕ της οποίας η άφιξη στην Αμερική σήμανε πραγματική επανάσταση στο γιαούρτι. Το “Greek Yogurt” κατέκτησε τα ράφια όλων σχεδόν των αλυσίδων σουπερμάρκετ, υποχρεώνοντας όλες τις αμερικανικές γαλακτοκομικές εταιρίες να μιμηθούν το γιαούρτι «σακούλας». Η εταιρία άρχισε με την εισαγωγή του προϊόντος από την Ελλάδα, αλλά σύντομα απέκτησε δικές της εγκαταστάσεις και παράγει το προϊόν στην Πολιτεία της Νέας Υόρκης με κύριο αντίπαλο το “Chombani”.

HOME PAGE

Related Posts

Comments are closed.