Μελισσοπαραγωγοί στην Χαλκιδική
Posted by Dennis Kontarinis at 5 August, at 11 : 25 AM Print
Είχαμε την ευκαιρία μιας γνωριμίας με τους κυρίους Στέλλα Γεροχύμου και Νικήτα Αποστολούδη, Γεωπόνους του Αγροτικού Μελισσοκομικού Συνεταιρισμού Νικήτης και να έχουμε μαζί τους μια ενδιαφέρουσα συζήτηση για το μέλι της Χαλκιδικής. Οι μελισσοπαραγωγοί στην Χαλκιδική αγγίζουν τους 1.100 και οι ποικιλίες που παρασκευάζουν είναι σπάνιες και πολυβραβευμένες. Πολύ ενδιαφέροντα τα όσα μας είπαν και σας τα παρουσιάζουμε.
ΜΕΣΑ στα πλούσια δάση της Χαλκιδικής και την ιδιαίτερη μελισσοκομική χλωρίδα της, το ελληνικό μέλι γράφει τη δική του ιστορία. Και είναι, στ΄αλήθεια, ο ιδανικός τόπος για τούτο το θεϊκό προϊόν που έχει την τύχη να παράγεται εδώ. Η μεγάλη ποικιλία των σπάνιων αρωματικών φυτών, τα ατέλειωτα δάση με τα πεύκα, τα δάση δρυός και καστανιάς προσφέρουν στις μέλισσες την εξαιρετική πρώτη ύλη, για να δημιουργήσουν το μοναδικό αυτό γευστικό και θρεπτικό θησαυρό.
Και ήταν παρά πολύ καλό το ότι εκεί βρέθηκαν κάποιοι άνθρωποι που πήραν στα χέρια τους το ελληνικό μέλι και το έκαναν γνωστό σε όλο τον κόσμο.
Η Χαλκιδική φιλοξενεί σήμερα πάνω από 1.100 μελισσοκόμους με 170.000 κυψέλες που παράγουν πάνω από 3.000 τόνους μέλι τον χρόνο.
Είχαμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε και να πούμε πάρα πολλά με δυο αξιόλογους ανθρώπους που ασχολούνται με το ελληνικό μέλι. Την Στέλλα Γεροχύμου και τον Νικήτα Αποστολούδη, Γεωπόνους του Αγροτικού Μελισσοκομικού Συνεταιρισμού Νικήτης.
“Στην περιοχή μας βρίσκονται οι μεγαλύτεροι επαγγελματίες μελισσοκόμοι της Ελλάδας και που ο καθένας τους εκμεταλλεύεται από 500 μέχρι 1.500 μελισσοσμήνη, μας λέει ο κ. Νικήτας Αποστολούδης.
Είκοσι έξη μελισσοκόμοι αποφάσισαν το 1952 και ίδρυσαν τον Αγροτικό Μελισσοκομικό Συνεταιρισμό Νικήτης με σκοπό την καλύτερη οργάνωση της παραγωγής αλλά και διακίνησης των προϊόντων τους. Βέβαια κανείς τότε δεν μπορούσε να φανταστεί το σημείο που κάποια στιγμή θα έφτανε που είναι πράγματι εντυπωσιακό.
Σήμερα ο Συνεταιρισμός έχει 48 μέλη τα οποία διαχειρίζονται 35.000 μελισσοκυψέλες και παράγουν περίπου 500 τόνους μέλι τον χρόνο. Μιλάμε βέβαια για μια σημαντική ποσότητα αλλά κυρίως για μια εξαιρετικής ποιότητας μέλι.
Με την στήριξη και καθοδήγηση του Συνεταιρισμού οι μελισσοκόμοι έχουν επιδείξει γρήγορους ρυθμούς ανάπτυξης, οι οποίοι έχουν ισχυροποιήσει πολύ περισσότερο την παρουσία του στην αγορά. Έτσι έχουν πετύχει πολλές βραβεύσεις των προϊόντων τους από διεθνείς οργανισμούς. Μεταξύ άλλων τα έτη 2015 και 2017 το μέλι “σίθων” πήρε την υψηλότερη διάκριση στον διεθνή διαγωνισμό γευσιγνωσίας International Tasty & Quality Institute που έγινε στις Βρυξέλλες, με σκοπό την ανάδειξη της εξαιρετικών χαρακτηριστικών του (άρωμα,γεύση, χρώμα, σύσταση κ.ά.).
Ο Συνεταιρισμός προχώρησε στην λειτουργία εργοστασίου για την τυποποίηση του μελιού και την διάθεσή του κάτω από την επωνυμία “σίθων”, και οργάνωσε πλήρες εξοπλισμένο χημικό εργαστήριο για καλύτερο ελέγχο της ποιότητας του μελιού. Επίσης δημιουργήθηκε γραμμή παραγωγής μελισσοτροφής και κηρήθρας. Οι προσπάθειες αυτές έφεραν ικανοποιητικά αποτελέσματα και οδήγησαν τον Συνεταιρισμό μέσα στους καλύτερους του κόσμου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Νικήτη που επιλέχτηκε σαν έδρα του Συνεταιρισμού είναι το μεγαλύτερο μελισσοχώρι της Ευρώπης. Πουθενά αλλού δεν μπορεί να βρει κανείς συγκεντρωμένους τόσους πολλούς μελισσοκόμους η ενασχόληση των οποίων με την μελισσοκομία δεν είναι ένα επάγγελμα αλλά τρόπος ζωής.
Όπως μας λένε οι υπεύθυνοι, Νικήτας Αποστολούδης και Στέλλα Γεροχύμου, “Τα είδη του μελιού καθορίζονται από την ποικιλία των φυτών που οι μέλισσες επισκέπτονται. Ο συνεταιρισμός παράγει και συσκευάζει πολλές ποικιλίες μελιού αλλά δύο είναι βασικές . Το ανθόμελο, που παράγεται από το νέκταρ των λουλουδιών και το δασόμελο που παράγεται από τους χυμούς των δέντρων”.
Στη συνέχεια οι συνομιλητές μας θα μας μιλήσουν για τις ποικιλίες μελιού που παρασκευάζει ο Συνεταιρισμός. Έτσι έχουμε:
Το ανθόμελο
Πρόκειται για ένα αρωματικό μέλι με ανοικτό χρώμα. Προέρχεται από μια μεγάλη ποικιλία αρωματικών φυτών που επισκέπτονται οι μέλισσες αλλά και αγριολούλουδων της ελληνικής φύσης και συλλέγουν ένα μέλι εξαιρετικής ποιότητας και γεύσης.
Το πευκόμελο
Το μέλι αυτό παράγεται μόνο στην Ελλάδα και στα παράλια της Μικράς Ασίας και συλλέγεται από τα πευκοδάση της Χαλκιδικής και της Θάσου σε δυο περιόδους. Άνοιξη και Φθινόπωρο. Πρόκειται για ένα μέλι πλούσιο σε ιχνοστοιχεία και ανόργανα άλατα. Αποτελεί το μεγαλύτερο μέρος της ελληνικής παραγωγής μελιού.
Μέλι καστανιάς
Μέλι υψηλής θρεπτικής αξίας με μεγάλη περιεκτικότητα σε γυρεόκοκκους που το καθιστούν εξαιρετικά ευεργετικό για τον ανθρώπινο οργανισμό. Πρόκειται για ένα σκουρόχρωμο μέλι με υπόπικρη γεύση και έντονο άρωμα. Συλλέγεται από τα δάση καστανιάς του Αγίου Όρους τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο.
Δασόμελο
Πρόκειται για ένα μέλι με χαρακτηριστικό βαθύ σκούρο χρώμα και έντονη γεύση που παράγεται κυρίως στα δάση δρυός .
Όπως όλα τα σκουρόχρωμα μέλια έχει και αυτό έντονη αντιοξειδωτική δράση και είναι πλούσιο σε μεταλλικά στοιχεία.
Θυμαρίσιο μέλι
Το μέλι αυτό είναι γνωστό από τους αρχαίους χρόνους για την γεύση του και το άρωμά του. Πρόκειται για ένα έντονα αρωματικό μέλι, πολύ ευχάριστο στη γεύση, με ανοιχτόχρωμη, λαμπερή, κοκκινωπή εμφάνιση. Παράγεται τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο στην Στερεά Ελλάδα, την Πελοπόννησο και τα νησιά του Αιγαίου πελάγους. Κρυσταλλώνει σχετικά εύκολα.
Μέλι πορτοκαλιάς
Ιδιαίτερα ανοιχτόχρωμο μέλι που κρύβει μέσα του το άρωμα και την γεύση των εσπεριδοειδών. Παράγεται από τους πορτοκαλεώνες της Νότιας και Δυτικής Ελλάδας κατά τους μήνες Απρίλιο και Μάϊο. Κρυσταλλώνει πολύ γρήγορα.
Οι συνομιλητές μας, μας διαβεβαιώνουν ότι το ελληνικό μέλι είναι από τα καλύτερα παγκοσμίως καθώς το ξηροθερμικό κλίμα, καθώς και η γεωγραφική θέση της Ελλάδας ευνοεί την ανάπτυξη της πλούσιας μελισσοκομικής χλωρίδας της, δίνοντας την δυνατότητα στις μέλισσες να συλλέξουν εξαιρετικής ποιότητας νέκταρ από μεγάλη ποικιλία αγριολούλουδων το οποίο στη συνέχεια θα μετατρέψουν σε μέλι.
Το μέλι που παράγεται εδώ εχει καλύτερο άρωμα και γεύση από μέλια άλλων χωρών, και μικρότερη υγρασία.
Όλα αυτά είναι ένας μεγάλος αγώνας που γίνεται για το μέλι. Αυτό το υπέροχο προϊόν της πατρίδας μας που οι άνθρωποι του Αγροτικού Μελισσοκομικού Συνεταιρισμού Νικήτης (μέλι “σίθων”) το έχουν κάνει τρόπο ζωής και που οι προσπάθειές τους έχουν εκτιμηθεί και βραβευτεί σε παγκόσμια κλίμακα.