Στις Ακτές της Τρίπολης
Posted by estiator at 16 September, at 11 : 49 AM Print
Η Αµερική εναντίον των µουσουλµάνων πειρατών τον 18ο αιώνα
ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ Αµερικανοί αγνοούν το γεγονός ότι πριν από διακόσια χρόνια οι Ηνωµένες Πολιτείες κήρυξαν τον πόλεµο εναντίον του Ισλάµ και ο Τόµας Τζέφερσον ηγήθηκε της εκστρατείας!
Στο µέσο του 18ου αιώνα, οι µουσουλµάνοι πειρατές ήταν ο φόβος και τρόµος της Μεσογείου και µεγάλης περιοχής του Βορείου Ατλαντικού.
Επιτίθοντο σε όποιο πλοίο έβρισκαν µπροστά τους και αιχµαλώτιζαν τα πληρώµατα ζητώντας αστρονοµικά λύτρα. Όσοι κρατήθηκαν όµηροι έτυχαν βάρβαρης µεταχείρισης και έστελναν σπαρακτικές επιστολές ικετεύοντας την κυβέρνησή και τους οικείους τους να πληρώσουν οτιδήποτε οι µωαµεθανοί αιχµαλωτιστές τους απαιτούσαν.
Αυτοί οι εκβιαστές της ανοικτής θάλασσας εκπροσωπούσαν τα ισλαµικά κράτη της Τρίπολης, Τυνησίας, Μαρόκου και Αλγερίας, γνωστά και υπό τον συλλογικό όρο Ακτής της Μπαρµπαριάς, τα οποία αποτελούσαν επικίνδυνη απειλή για το νεοπαγές αµερικανικό κράτος, χωρίς να έχουν δεχτεί προκλήσεις από το τελευταίο.
Πριν τον Πόλεµο της Ανεξαρτησίας, τα εµπορικά πλοία της Αµερικής τελούσαν υπό την προστασία της Μεγάλης Βρετανίας. Όταν η Αµερική διεκήρυξε την ανεξαρτησία της και βρέθηκε σε πόλεµο µε την Βρετανία, τα πλοία της τελούσαν υπό την προστασία της Γαλλίας. Όµως, κερδίζοντας τον πόλεµο και την ανεξαρτησία της, η Αµερική έπρεπε πλέον να προστατεύει τον στόλο της µόνη της.
Έτσι, δηµιουργήθηκε το πολεµικό ναυτικό των ΗΠΑ. Το 1784, δεκαεπτά χρόνια πριν αναλάβει την προεδρία, ο Τόµας Τζέφερσον διετέλεσε υπουργός των ΗΠΑ στην Γαλλία. Τον ίδιο ακριβώς χρόνο, το Αµερικανικό Κογκρέσο θέλησε να κατευνάσει τους µουσουλµάνους εχθρούς του ακολουθώντας τα βήµατα των ευρωπαϊκών κρατών που πλήρωναν χρηµατικά ποσά στα κράτη της Μπαρµπαριάς αντί να συµπλακούν σε πολεµική σύρραξη µαζί τους.
Τον Ιούλιο του 1785, πειρατές από την Αλγερία κυρίευσαν αµερικανικά πλοία και ο πασάς της Αλγερίας απαίτησε το πρωτάκουστο ποσό των $60.000 σε λύτρα. Υπήρξε ξεκάθαρη και ολοφάνερη περίπτωση εκβιασµού και ο Τόµας Τζέφερσον τάχθηκε αποφασιστικά κατά της καταβολής περαιτέρω πληρωµών. Αντιθέτως, πρότεινε στο Κογκρέσο να σχηµατιστεί συνασπισµός συµµάχων κρατών, τα οποία, όλα µαζί, θα µπορούσαν να υποχρεώσουν τα ισλαµικά κράτη να συνάψουν συµφωνία ειρήνης. Το Κογκρέσο επέδειξε αδιαφορία και αποφάσισε να καταβάλει τα απαιτούµενα λύτρα.
Το 1786, ο Τόµας Τζέφερσον και ο Τζον Άνταµς συναντήθηκαν µε τον πρέσβη της Τρίπολης στην Μεγάλη Βρετανία για να µάθουν µε ποιο δικαίωµα το κράτος του επιτίθετο σε αµερικανικά πλοία και σκλάβωνε αµερικανούς πολίτες, και γιατί οι µουσουλµάνοι διάκειντο τόσο εχθρικά προς την Αµερική, ένα κράτος µε το οποίο δεν είχαν καν προηγούµενες επαφές.
Οι δύο µελλοντικοί πρόεδροι ανέφεραν ότι ο Πρέσβης Σίντι Χατζή Αµπτούλ Ραχµάν Αντζά τους απάντησε πως το Ισλάµ «ιδρύθηκε βάσει των Νόµων του Προφήτη τους και ότι στο Κοράνι τους γράφεται ότι όλα τα έθνη που δεν δέχονται την εξουσία τους είναι αµαρτωλά και είναι δικαίωµα και υποχρέωση των Μουσουλµάνων να πολεµούν εναντίον τους όπου και να βρίσκονται και να σκλαβώνουν όσους µπορούν να αιχµαλωτίσουν και ότι ο κάθε µουσουλµάνος που θα σκοτώνεται στην µάχη θα εξασφαλίσει θέση στον Παράδεισο».
Παρά την απίστευτη παραδοχή της προµελετηµένης βίαιης επίθεσης εναντίον µη µουσουλµανικών κρατών, καθώς και των ενστάσεων πολλών αξιόλογων αµερικανών ηγετών, όπως ο Τζορτζ Ουάσιγκτον, που προειδοποιούσαν ότι η υποχώρηση ήταν λάθος τακτική και θα καθιστούσε τον εχθρό όλο και πιο θρασύ, για την επόµενη δεκαπενταετία, η αµερικανική κυβέρνηση κατέβαλλε εκατοµµύρια δολάρια στους µουσουλµάνους µε αντάλλαγµα την ασφαλή διέλευση αµερικανικών πλοίων ή την απελευθέρωση αµερικανών αιχµαλώτων. Οι πληρωµές σε λύτρα και φόρους υποτελείας ξεπέρασαν το είκοσι τοις εκατώ των ετησίων εισοδηµάτων της κυβέρνησης των ΗΠΑ κατά το έτος 1800.
Ο Τζέφερσον είχε σιχαθεί. Λίγο µετά την ορκωµοσία του ως τρίτου προέδρου των ΗΠΑ το 1801, ο πασάς της Τρίπολης του έστειλε µήνυµα απαιτώντας την άµεση καταβολή $225.000 συν ετήσιο φόρο ύψους $25.000 για τα επόµενα χρόνια. Τότε άλλαξαν τα πάντα. Ο Τζέφερσον διεµήνυσε στον πασά µε τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο ότι η απαίτησή του απορρίπτεται. Ο πασάς αντέδρασε κόβοντας τον ιστό της σηµαίας στο αµερικανικό προξενείο και κηρύσσοντας τον πόλεµο εναντίον των ΗΠΑ. Η Τυνισία, το Μαρόκο και η Αλγερία ακολούθησαν την Τρίπολη ευθύς εξαρχής. Μέχρι τότε, ο Τζέφερσον τασσόταν κατά της δηµιουργίας αµερικανικού ναυτικού στόλου για οποιοδήποτε λόγο πέρα από την φύλαξη των ακτών, όµως, µην υποφέροντας άλλο να βλέπει την χώρα του να απειλείται από τον ισλαµικό τραµπουκισµό, αποφάσισε ότι επιτέλους έφτασε ο καιρός να ανταποδώσει τις εχθροπραξίες.
Απέστειλε µοίρα φρεγατών στη Μεσόγειο και έδωσε στα µουσουλµανικά κράτη της Μπαρµπαριάς ένα µάθηµα που ήλπιζε ότι δεν θα ξεχνούσαν ποτέ. Το Κογκρέσο εξουσιοδότησε τον Τζέφερσον να διατάξει τα αµερικανικά πλοία να κατάσχουν όλα τα πλοία και αγαθά του πασά της Τρίπολης και να «προβούν σε κάθε άλλη πράξη προφύλαξης ή εχθροπραξίας η οποία θα δικαιολογείτο λόγω της εµπόλεµης κατάστασης».
Όταν η Αλγερία και η Τυνισία, αµφότερες οι οποίες ήταν συνηθισµένες στην επίξειξη δειλίας και υποχωρητικότητας από την Αµερική, είδαν ότι οι προσφάτως ανεξαρτητοποιηθείσες Ηνωµένες Πολιτείες Αµερικής είχαν και την βούληση και το δικαίωµα της αντεκδίκησης, εγκατέλειψαν γρήγορα την συµµαχία τους µε την Τρίπολη. Ο πόλεµος µε την Τρίπολη κράτησε άλλα τέσσερα χρόνια και αναζωπυρώθηκε το 1815. Η ανδρεία που έδειξε το σώµα πεζοναυτών των ΗΠΑ στους πολέµους αυτούς ενέπνευσε τον στίχο «στις ακτές της Τρίπολης», που ακούγεται στον ύµνο των πεζοναυτών, καθιστώντας τους γνωστούς εις το διενεκές υπό το παρωνύµιο «πέτσινοι λαιµοί», εξαιτίας του πέτσινου γιακά της στολής τους, που σχεδιάστηκε έτσι για να τους προστατέψει από τα µουσουλµανικά γιαταγάνια στις επιχειρήσεις κυρίευσης των εχθρικών πλοίων.
Το Ισλάµ και τα όσα οι ακόλουθοί του από την Μπαρµπαριά θέλησαν να δικαιολογήσουν εν ονόµατι του προφήτη και θεού τους προκαλούσε βαθιά ενόχληση στον Τζέφερσον.
Η Αµερική υπήρξε παραδοσιακά ανεξίθρησκη και είναι γεγονός ότι ο ίδιος ο Τζέφερσον ήταν ένας από τους συγγραφείς της θεσµικής νοµοθεσίας της Βιρτζίνιας υπέρ της ανεξιθρησκίας, αλλά το φονταµενταλιστικό Ισλάµ ήταν κάτι το πρωτοφανές στην ιστορία του κόσµου. Μια θρησκεία βασισµένη στην υπεροχή έναντι των άλλων, το ιερό βιβλίο της οποίας όχι µόνο επέτρεπε, αλλά και επέβαλε την άσκηση βίας εναντίον των απίστων, ήταν απαράδεκτη για εκείνον. Ο µεγαλύτερος φόβος του ήταν ότι µια µέρα αυτή η εκδοχή του Ισλάµ θα επέστρεφε και θα αποτελούσε ακόµη µεγαλύτερο κίνδυνο για τις Ηνωµένες Πολιτείες. Πράγµα που έγινε…